ЮЗУ брои 42 540 лв. за симулатори за раждане и кърмене

С оферта от 35 450 лв. без ДДС, 827 лв. над прогнозната стойност от 36 277 лв., варненска фирма спечели обявена от ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград общественна поръчка за доставка на анатомични модели за обучението на студентите от специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”.

3

2Поръчката включва: 2 манекена за оказване на спешна помощ, обучаващ модел за мускулна инжекция, ръка за венозни и артериални съдове, 2 симулатора за шев при епизиотомия, 2 симулатора за раждане, 1 за кърмене, за превръзки на ръце и крака и за разкритие.

В техническата спецификация е посочено, че 2-та манекена трябва да са с реални размери на възрастен мъж, да са приложими в парамедицината и за обучение на сестрински персонал на различни нива, да притежават устройство за контрол на въздушен поток, дефибрилиращ се гръден кош, изцяло артикулиращи глава, врат и челюсти и е желателно манекените да бъдат окомплектована с ЕКГ, CPR принтер и кутия. Симулаторът за кърмене на новородено трябва да е с възможност за използване с бебе манекен, а тези за раждане наред с останалите характеристики трябва да са оборудвани и с пълноразвит плод с фонтанела и черепни шевове, плацента с шест еднократни пъпни върви и скоби.

След като комисия от университета, съставена от двама юрисконсулти и преподавател от катедрата по „Здравни грижи“, разглежда и оцени офертите на участниците, общественната поръчка с оферта от 35 450 лв. без ДДС, или 42 540 лв. с ДДС, спечели „ЕЛПАК-ЛИЗИНГ“ ЕООД. Варненската фирма работи в областта на медицинската техника и оборудване.

От Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към ЮЗУ коментираха, че в най-скоро време предстои закупуването на моделите и симулаторите, които да подпомогнат в още по-голяма степен висококвалифицираното обучение на студентите от специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”.

Деканът на факултета проф. д-р Стоян Иванов допълни, че преди време университетът закупил специален силикон, с който кинезитерапевтите и студентите от другите специалности, изучаващи „Анатомия”, моделират различни части на човешкото тяло.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене