Йордана Василева: Баряков, не е прав! Не си присвоявай светилищата на Добринище!

Пред Топ Преса разказва Йордана Василева – Председател на Сдружение „ИК за опазване на историческите ценности на гр. Добринище“

Г-жо Василева, какво Ви разгневи в изказванията на археологът Владимир Баряков?

Това което той казва не е истина. Историческите находки на Св. Никол, е землище на Добринище, като махала Гумнище с черква св. Никола. Жители на Добринище и в момента имат документи (стари) за това землище“…

Вие сте една от окривателките на повече от 20 оброчища в землището на Добринище, нещо заради коенто тук местните хора много ви уважават и ви наричатЖивата енциклопедия на Добринище”.

– Тези оброчища сме ги открили и преодкрили, защоно някой от тях се знаеха къде са, а за други сме слушали легенди, търсили сме информация в стари книги. Факт е, че на тезци места има сила която помага на хората. Има много чудеса които се случват тук, има много излекувани хора. На всички места при откриването им сме викали попове и сме правили курбан. Тук около св. Димитър, ставаха много катастрофи, много тежки всяка година, отиваха си млади хора. Там направихме, кербан и закупихме едно мини параклисче. И сега ми се струва, че катастрофите понамаляха, или поне не са толкова тежки. На всички 23 светилища сме правили корбани.

Вие, четете редовно Топ Преса, какво ви подразни в статията за археологът Владимир Баряков?

На 15.07.2016 год. в бр.27 (233) прочетохме, за историческите находки на Св. Никол и за това поискахме думата, ако можем чрез страниците на Топ Преса да кажем на г-н Баряков, да не присвоява свитилищата на Добринеще.

Аз до колкото знам вие с кмета на Банско, Георги Икономов сте в много добри отнушения и той много добре знае за всички тези светилища.

– Икономов е страхотен човек, аз многократно съм ходила при него. Той знае, че сдружението ни е официално регистрирано в съда. Ние се занимаваме с откриването и подържането на светилищата повече от 10 години. Икономов, знае за всяко едно от тях и ни е помагал със средства. Никога не ме е отпратил, знае че когато го търся е за нещо важно и значимо.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене