Светът не признава Република Крим

Крим

Новата Република Крим, която се образува на мястото на Кримската автономия, не срещна признанието на международната общност. Въпреки това президентът на Руската Федерация Владимир Путин подписа указ за признаването на републиката за независима държава.

„Отчитайки желанието на народите в Крим, показано на референдума от 16 март 2014 година, признаваме Република Крим за суверенна и независима, а Севастопол за град с особен статут… . Настоящият указ влиза в сила от датата на неговото подписване”, се казва в документа, цитиран от Фокус.

Международното признаване на „Република Крим” ще бъде разглеждано като нарушение на нормите от международното право. Това заяви украинското министерство на външните работи в коментар по повод постановлението за независимостта на Крим.

„Независимостта на Крим беше провъзгласена от нелегитимен орган на влстта в резултат на противоконституционен референдум, проведен с груби нарушения на общоевропейските норми и стандарти за подобно гласуване. Министерството на външните работи на Украйна се обръща към членовете на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на „Република Крим”, гласи обръщение на министерството в Киев.

Обявяването на независимостта на Крим е следствие от упражнената върху Украйна сила и заплаха за употреба на сила от Русия, допълват от институцията.

Всички страни членки на ООН признават за незаконен референдума, който беше проведен на 16 март в Крим. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Украйна Даниил Лубкивский. „Крим е украински и ще остане такъв. Даже да се намира под окупация, той ще остане част от нашата територия”, заяви Лубкивский.

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предупредил Владимир Путин, че ако самозваните кримски власти или т.нар. самоотбрана на Крим осъществят насилие спрямо кримските татари, Анкара ще бъде принудена да блокира Босфора за руски плавателни съдове.

Независимо от резултатите от кримския референдум, за Великобритания и нейните съюзници Крим си остава част от Украйна. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, като за пореден път призова Русия да започне диалог с Киев и международната общност, за да бъде разрешена кризата по дипломатически път.

НАТО също реагира на случващото се. Генералният секретар Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът прекратява практическото си сътрудничество с Русия във връзка със събитията около Украйна.

Ангела Меркел, от своя страна, изтъкна, че ЕС не е искал да се стига дотам, че да въвежда санкции. „Бяхме принудени да предприемем тази крачка предвид очевидните нарушения (на украинското и международното законодателство), които бяха допуснати при провеждането на така наречения референдум в Крим. Радвам се, че Европа демонстрира единство”, заяви Меркел.

В същото време Европейската комисия запази своята позиция относно Украйна и потвърди предложението си за приемането на източноевропейската държава в състава на ЕС. Това заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле в интервю пред германския в. Die Welt.

“Ако искаме сериозно да променим тази част от Източна Европа, ние трябва да приложим най-мощния инструмент, който ЕС има на разположение- и това е разширяването“, каза Фюле, като допълни, че разширяването на ЕС притежава „безпрецедентно ефективна и стабилизираща сила“.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене