Connect with us

Анализи и Коментари

Ботьо Ботев: Имало е време и оценка операцията в Лясковец да се проведе без шум и екшън

Published

on

командосСнимка: МВР

Ботьо Ботев – криминалист, бивш директор на отдел „Убийства“ в Национална служба „Полиция“, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ

Водеща: За пета поредна сутрин продължава отзвукът от акцията в Лясковец, случаят, при който беше убит един служител на реда. Имаше ли грешки в операцията? Ботьо Ботев – бивш директор на отдел „Убийства“ в Национална служба „Полиция“ и криминалист, сега в нашето студио.
Водещ: Ние си даваме сметка, че вие не сте част от разследването в момента, гледате на нещата от дистанция, разбира се, но любопитна ще бъде вашата професионална гледна точка. Добро утро.
Ботьо Ботев: Добро утро. Аз искам първо да изкажа съболезнования към загиналия колега, защото действително той е един изключителен професионалист. Аз съм работил с него по няколко случая. Жалко за всичко това, което е, тъй като е наистина един изключителен мъж и неговата загуба е загуба както за неговите близки, така и за колегите му и обществото.
Водеща: Да влезем малко в детайлите на операцията. Почти всичко като че ли видяхме, поне от детайлите, които даде и вътрешният министър, и главният секретар на МВР. Къде са обаче пропуските според вас, които доведоха до един смъртен случай, до това да бъде убита барета?
Ботьо Ботев: А защо смятате, че всичко е видяно?
Водещ: Ние не знаем всички детайли по разследването.
Водеща: От това, което видяхме.
Ботьо Ботев: Тоест онова, което е показано, онова, което е възможно да се види.
Водеща: Това, което видяхме ние, медиите.
Ботьо Ботев: Да, така че и аз бих могъл да правя една оценка на всичко онова, което медиите показват, медиите констатират и т.н.
Водещ: Просто МВР все още не дава допълнителна информация – факт.
Ботьо Ботев: Изключително е сложно. Аз винаги съм се въздържал от коментари по такива поводи, защото да се прави една оценка постфактум на една такава трагедия, защото наистина е изключително голяма трагедия, е трудно, а понякога, бих казал и от професионален аспект, некоректно. Но фактът е факт и от тази трудност, за която ви казах – да се дават оценки, тъй като аз бих поставил едно такова… не условие, но моята оценка е на онова, което просто излиза в медиите, а не по отношение на детайлите, които са се случили. Бих казал и нещо друго. Най-важно, най-съществено в една такава ситуация един дребен, съвсем незначителен детайл може да се окаже съществен при една такава ситуация, която се е развила. Това могат да кажат хората, които са участвали в тази ситуация.
Водещ: Очаква се това да бъдат доста добре подготвени – и със сигурност е така – спецполицаи. Но важен въпрос, който се поставя в последните дни, е дали са използвани по предназначение, дали е трябвало те да участват в такава операция или не.
Ботьо Ботев: Теоретично бих поставил и бихме обсъждали този проблем. Той вълнува цялото общество и особено хората, които професионално /…/ пътят им е бил в тази насока. Но аз бих разбил нещата на два-три аспекта. Първият аспект е този, който предхожда събитието. Съществува една информация, която е доста във времето назад. Даже бих казал, че е некоректно – аз пак говоря от типично професионален аспект – да се връщат и да се търси вината в онова, което не е направено в годините назад. А че не е направено нещо, също е факт.
Водеща: Какво не е направено според вас?
Ботьо Ботев: Тоест хората, които са получили тази информация, са имали тази информация по отношение на това лице, и онази обстановка, която се е създавала от неговото поведение, от неговите действия, би трябвало да представлява един изключителен интерес, който обикновено обаче в такива ситуации – казвам от практическия си опит, знам как се получава – е била подценена. Това е моето становище и мнение. Защото сега тук може да се траковат нещата и да се каже: да, оценено е, че има опасност, примерно – тъй като се говори за отказ от някаква операция…
Водещ: 2012 г.
Ботьо Ботев: Дали е била необходима тя е друг въпрос. Но можело е. Факт има един – този човек е с неадекватно поведение още тогава, този човек притежава оръжие, към този човек е трябвало да се подходи съвсем специално. Време е имало, оценка как да се подходи е имало и това е трябвало да се направи именно през този период – тихо, внимателно, легално, обмислено, без шум, без екшъни и убеден съм, че има 100 начина в миналия период нещата да се решат. Не са направени. Бих казал, че тук един такъв въпрос е на местно ниво. Като казвам на местно, той е за решаване от съответната регионална дирекция – да не казвам Районното управление от Лясковец. Но регионалната дирекция е била в…
Водещ: В този смисъл, барети трябвало ли е според вас да се намесват в тази ситуация, или е трябвало местната полиция да реши проблема по по-спокоен начин, без екшън?
Ботьо Ботев: Можела е да го реши по много неща, защото е имало време, обстановката е била спокойна и е можело да се планира, да се обмисли и да се намери най-подходящия начин за решаване на проблема. Ще ви кажа един съвсем… Аз от стотиците неща, които оперативно биха могли да се подходи и да се решат – ами, този човек е в този град. Това градче не е кой знае колко голямо. Този човек познава включая и местните полицаи. Той подава жалби. Ами защо не се реагира, примерно зашифровано, от гледна точка, че да се реши проблема, който той поставя. Жалбите, които той подава, да се походи към него, с оглед на една такава политика, бих казал, за решаване на онова, което той иска – съвсем легално, съвсем в хода на нещата, които трябва да се проведат. Могат да се използват хора, които са негови познати, от полицаи.
Водещ: Как си обяснявате това подценяване?
Водеща: Каква е причината?
Водещ: Някакъв вид немарливост, страх – какво е това?
Ботьо Ботев: Трудно е да се каже. Аз не обичам да давам оценки, но може би леко подценяване на ситуацията. Знаете ли, този човек се говори, че е психично болен, но той не е регистриран никъде. Тези неща, работата с тях е изключително тънка и фина. Да се говори, че е болен, при положение, че няма диагностициране в болнично заведение, не е състоятелно. Но самото му поведение подсказва, че има психични отклонения. Но нито аз, нито вие, нито хората, които са се занимавали с това, са доктори или лекари, за да оценяват какво е неговото състояние. Затова именно комплекс от неща би трябвало да се направят, за да се подходи, тъй като целта е една – да се изземе оръжието, да се профилактира по някакъв начин. Това е първият етап. Да спрем дотук. Той вече е отминал, не е довел до някакви положения, ситуации и т.н.
Водеща: Въпросът е какво трябва да се направи като конкретни мерки според вас оттук насетне? Връзката между МВР и психиатрите, връзката между хората, които трябва по някакъв начин да контролират.
Ботьо Ботев: Много сложен проблем.
Водещ: Тя е между МВР и Прокуратурата, която също се е опитала да се намеси.
Ботьо Ботев: Смятате ли, ако погледнем малко по-дълбоко в нещата, че това е един отделен случай…
Водеща: Притеснителното е, че може да има много други такива случаи.
Ботьо Ботев: Много са подобни случаите. Тук става въпрос и за регулиране на някои законодателни проблеми. Аз си поставям един такъв въпрос: добре, легално беше задържан този, легално беше иззето оръжието – примерно казвам. Какви действия щяха да се предприемат спрямо него – примерно да се приложи да бъде настанен принудително за лечение, да се фиксира диагнозата му каква е. Ще стои месец, два, три, примерно година.
Водеща: И после какво?
Ботьо Ботев: А после ще бъде пуснат. Практиката показва не един и два случая, в които именно такива психично болни, прилагайки законодателните форми и методи, за да бъдат изолирани от обществото, след това обаче – може да бъде година, две, три, пет – да бъдат пускани. И след това те извършват в близко време още по-брутално действие.
Водеща: Какво трябва да се направи от страна на институциите в такъв случай? Как трябва да се промени контролът?
Ботьо Ботев: Трудно ми е, това е вече… Трудно е в такава ситуация да давам оценки.
Водеща: Очевидно някъде се къса нишката.
Ботьо Ботев: Тук трябва комплекс от органи да преценят, да вземат отношение как най-добре законодателно да се решат проблемите. Аз като казвам това, изхождам от много случаи, практически случаи, в които за тежки престъпления, включая убийства, е въдворявано лице, което е било непълнолетно. Връщам се малко назад в историята, една плевенска история, връщам ви в историята за три-четири убийства на малки деца. Непълнолетен, не е съден, настанен е в психиатрията. След 10 години психиатрията решава, че е здрав, годен да излезе навън. Освобождава се и само след седмица той извършва едно брутално убийство в Плевен.
Водещ: Откривате ли някакви прилики със случая „Белите брези“, в който и вие бяхте поставен като един от хората, които бяха край командосите, като загинаха?
Водеща: В грешките може би или в изпълнението на акцията.
Водещ: Аналогия се прави с този случай в последните дни, изключително активно от журналисти и анализатори.
Ботьо Ботев: Не би трябвало да се прави аналогия. Там проблемите са други. Да, действително там се направиха съществени пропуски от конкретно лице. Там беше поставена задача – задържането на Карамански. Карамански беше задържан комбинативно, без проблеми, без екшъни. Екшъните се получиха другаде, постфактум – винаги съм го казвал, говоря обективно тези неща, които са – от човек, който е присъствал, присъстваше при решаването на последващи действия, с оглед блокиране на тази ситуация, която беше, а тя беше действително сложна. Този човек присъстваше там, този човек знаеше, че се предприемат действия, оперативно обмислени от съответния отговорник, ръководител на операцията, и на своя глава той изпраща – и за какво – отрядът на /…/, без какъвто и да е инструктаж. За това става дума.
Водещ: Тоест един човек стои в основата на цялата тази история.
Ботьо Ботев: Човек, който е овластен с това и на който са подчинени.
Водещ: А името му дали може да припомните?
Ботьо Ботев: Началникът на полицията на София тогава.
Водещ: Как се казваше той тогава?
Ботьо Ботев: Проверете и ще разберете.
Водещ: Не мога да си спомня, това е назад във времето. Ще проверя сега отново, разбира се.
Водеща: Понеже видяхме, преди вие да влезете в студиото, как се дават разрешителни за оръжие – трябва ли и там, според вас, да се засили контролът, защото виждаме, че е твърде лесно човек да се сдобие с каквото и да е оръжие?
Ботьо Ботев: Аз, за да завършим темата, тъй като започнахме с първи аспект, искам да ви кажа и нещо друго, което е мое становище на базата на това. И втората част при екстремалните – да ги приемем такива, ситуации, че действително е получен сигналът конкретно и точно, за мен ползването на отряда е било нецелесъобразно. При тази информация, при анализа на нещата е можело да се подходи по съвсем друг път. Сто начина има – оперативно, тихо, без шумотевици.
Водещ: Без шум, както казахте, безкръвно. Благодарим ви.

www.focus-news.net

коментара

Анализи и Коментари

Д-р Трифон Вълков: За борба срещу Ковид 19 имаме всичко. Освен достатъчно медицински кадри

Published

on

Какъв е развоят на коронавирусната инфекция у нас преди сезона на традиционните грипове, простуди и настинки? Как ни предпазват маските и обосновано ли е носенето им на открито? Ефективни ли са мерките срещу инфекцията? Кментар по тези въпроси на експерта д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, който от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет.

В сезона на грипните заболявания е добре хората да знаят, че

инфектирането с коронавирус, по никакъв начин не може да предпази никого от грипните зарази.

Става въпрос за два съвсем различни вируси и битката срещу единия, не води до предпазване от другия. Тук обаче излязоха някои резултати, които са оптимистични в Южното полукълбо по отношение на Ко-инфекцията, от която повечето лекари и мед.специалисти се притесняват. По време на нашето астрономическо лято вече са наблюдавани същите щамове на вирусите, които ние очакваме по време на грипния сезон. Центровете по заразни и паразитни болести в Южното полукълбо отчитат, че има рязък спад на заболеваемостта от грипни вируси, а коронавирусът превалира по отношение на тези зарази. Отчитат се по-малко заболели от грип. Това донякъде се обяснява с напрегнатият в следствие на коронавируса Т-клетъчен имунитет, което не е специфично. Негови структури предпазват от всички вирусни инфекции и това е едно от обясненията за по-ниският процент на заразите от грип. Според мен вирусът в Европа е от средата на септември м.г. и в този смисъл колегите на Стария континент вече са запознати с театъра между коронавирусът и останалите вирусни инфекции. Моето мнение е, че носенето на маски задължително на открити и закрити пространства, трябва да се обяснява и коментира в детайли от епидемиолозите. Смятам, че

когато човек е сам в парка, на улицата и др.обществени места, няма медицински смисъл да носи маска.

Затова адмирирам корекцията на здравния министър и експертите от щаба, маски да се носят само тогава, когато има опасно близко струпване на хора навън. Намирам резон в заповедтта в това, че падат рязко сутрешните температури, през деня са по-високи и това време е много благоприятно за разпространение на респираторни инфекции. Говорим не само за коронавируса, а за всички 6-7 вирусни семейства, които имат разпространение по въздушно-капков път и предизвикват катар на горните дихателни пътища. Затова

струпването на повече хора на едно място, е опасно за разпространението на всички тези инфекции.

При заразяване с коронавирус и др. инфекции е известно, че човек започва да отделя заразни частици няколко дни преди клиничните прояви на болестта. Аз разбирам заповедтта за носене на маски на открито така – да се ограничи разпространението на всякакви зарази от носителите.
Всеки човек, който се почувства недобре с болки по ставите, гърлото и т.н. веднага трябва да се обърне към личния си лекар. Ако симптомите са по-леки, то нека да се самоизолира и да си сложи маска, тя е точно за такива хора, а не за здравите.

Хората трябва да знаят и да са спокойни, че леглова база в болниците има, медикаменти и апаратура също. Единственият проблем е, че има дефицит на кадри – няма достатъчно лекари и сестри. Добър подход смятам, че е предложението на министъра студентите от 6-ти курс да работят в болниците сега, по време на кризата, и това да им бъде зачетено като стаж.

Смятам, че е безсмислено да се затварят училища, заведения, театри и т.н.

ще ви разкажа пример от моята практика сега – едно момче в 4-ти клас даде положителен тест и веднага спряха от училище целият му клас. Същевременно то има братче в 7-ми клас на същото училище, с което спят в една стая, но братът и неговия клас са си на училище. Е, какво е това, какви са тези мерки!? Несъстоятелни са подобни мерки. Чувам и други подобни безумия – примерно, че щели били да намаляват музиката в дискотеките. Това защо е? Да не би вирусът да ги чуе ли! Или пък въвеждането на вечерен час в някои градове. Все едно след 22 часа вирусът заспива!? Подобна избирателна пропускливост в ограничителните мерки, е неефективна и напълно излишна. През есента и зимата е нормално да има повече инфекциозни заболявания, така че хората не бива да се паникьосват излишно.

Автор:

АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

novini.bg

 

коментара

Continue Reading

Анализи и Коментари

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Published

on

Ковид-19 стана разпознаваем, симптомите при възрастните и младите са различни, чака ни тежък месец ноември заради сместването с грипа

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен - 0

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.  Завършила е Медицинска академия през 1988 г.

През 2002 г. придобива специалност по микробиология, а през 2009 г. по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й д-р Венцислав  Даскалов е общопрактикуващ лекар в АУБ – Благоевград.

Ето какво разкрива за лекарката в интервю за struma.bg.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?

– Ковид-19 вече е разпознаваем както за лекарите, така и за хората. Наскоро една учителка сподели, че първият симптом, който е имала, е загуба на обоняние и по това се ориентирала, че е заразена.

При по-възрастните хора като първи симптом се проявява умора, а при някои – и силно главоболие. В много случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са отрицателни, защото е отишъл направо в белия дроб и е предизвикал пневмония.

Прави ми впечатление, че при по-млади пациенти, които са положителни за коронавирус, най-честите симптоми са загуба на обоняние, на вкус, на апетит и лека уморяемост, поради което не могат да ходят на фитнес и да вдигат тежести.

Може да имат, но може и да нямат леко повишена температура, но нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях заболяването преминава дори незабелязано и не им прави впечатление, но без да разберат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и прехвърлиха заболяването към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни заразени.

Говореше се, че в училищата ще е много страшно. Не е страшно, защото сигурно много от децата са преболедували, но са го прекарали „на крак“, без да разберат през лятото. Всъщност няма много болни деца, но има много болни учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни ученици, които заразяват.

– Нали първоначално се твърдеше, че децата не могат да заразяват?

– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в движение. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, но не проявяват заболяване.

Могат да са заразени, безсимптомни и да предават вируса, но самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са болни, а повечето деца са здрави и като ги изследваме, не са положителни.

При малките деца типичен симптом е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е много характерно. Това е много характерен симптом при коронавируса, който се предава през устата чрез замърсени ръце.

Вирусът се обвива в слюнка, успява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за АС 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, така че вирусът навсякъде може да се закачи и отделящите се токсини предизвикват тези болествотворни процеси.

– Вие имате и личен опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?

– При мен сигурно е било заразяване, въпреки че съм спазвала всички мерки – маски, шлемове, ръкавици, престилки, дезинфекция. Имаше един период, в който сама взимах секретите и обработвах много хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, обоняние и вкус имах, но без апетит, и една необяснима нервност, който впоследствие разбрах, че е от вируса. Накрая вдигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от сутрин до вечер. Направих PCR тест, който беше отрицателен, но ренгенографското изследване показа, че съм с пневмония. Започнах комплексно лечение, стоях си вкъщи, възстанових се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който показа наличие на антитела за коронавирус. PCR-ът беше отрицателен, защото вече вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше отрицателен, така ли?

– Да, двата PCR-а бяха отрицателни и това ме заблуждаваше през цялото време, че може би не съм болна от Ковид-19, а от друг вирус. Днес излезе информация, че вече има повторно заразени – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се правят проби на границите.

– Нали експертите очакваха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?

– Най-вероятно антителата не са първа линия на защита, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация считат, че не се очаква „стаден“ имунитет, тъй като хора, които са били болни, се заразяват повторно.

Значи не може да очакваме, че ако 80% от населението преболедува, ще направи колективен имунитет – това си е просто една пандемия. Така че трябва да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да спазваме трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

– Каква е картината в Благоевградска област?

– В последната седмица имаме доста заболели освен тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са 13 човека, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „Уши, нос, гърло“, което е второ Ковид отделение, но за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и ако са положителни, ги преместват. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има увеличение на броя заразени, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 само в тази лаборатория, отделно са частните, а вчера бяха 28 човека. От тях 4 са от вътрешно отделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 човека бяха изпратени с направления от РЗИ – с оплаквания и симптоми.

Има и хора, които се страхуват и заради една настинка тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха заразени.

– Лекарите се опасяват, че се очаква сливане между коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?

– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният период. Сваля те рязко едно неразположение, при което един човек в добро здраве вечерта вдига 39-40 градуса температура, което е много характерно за грипа.

Другите симптоми са мускулни болки, адинамия, отпадналост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните заболявания. Заразата става по въздушно-капков път чрез кихащи, кашлящи хора, докато при коронавируса предаването става повече чрез замърсени ръце и повърхност, така че дезинфекцията е много важна. Като ще носим маски за коронавируса, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две мнения – „за“ и „против“, Вашето какво е?

– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става замърсен от дима. Да не говорим, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от автомобили. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са установили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко сравнение с предходната точно заради това, че са носили маски заради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и председателят на Сдружението на личните лекари в България, но по отношение на другите инфекциозни болести, които са спаднали 10 пъти.

– Да, заради маските. Дали ще ходим цял живот с маски, не е ясно, но тази година ще е така. Маските трябва да се сменяват по-често, защото при дишането в предната част се натрупват много патогени.

Виждам много хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се използват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, но не всеки може да си позволи.

– Каква е профилактиката на грипа?

– За грипа поне имаме ваксини. „Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега предстои да пуснат „Ваксигрип”, която  е четиривалентна и покрива двата типа вируса от тип „А“ и два от тип „Б“. Хубаво е да се ваксинират определени групи хора – такива с хронични заболявания,  с компрометиран имунитет, бременни жени.

Малки деца не се ваксинират, въпреки че за „Ваксигрип” пише, че може да се използва за деца над 6 месеца, но майките не смеят. Здравите млади хора може да не се ваксинират, тъй като те ще се справят, така както се справят с Ковид-19. Добрата новина е, че клиничната лаборатория на болницата вече разполага с тестове за комбинирано изследване – на коронавирус и грип от тип „А“ и „Б“. Ние сме в готовност да ги приложим, като цената е 120 лв.

При издаване на направление от РЗИ тестването за коронавирус е безплатно и ако се поиска комбинирано изследване, той ще заплати 60 лв. само за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с тестове за други респираторни патогени, които причиняват остри респираторни заболявания. Панелът е за вируси и бактерии, които причиняват парагрип, различен от Ковид-19. Имаме и тестове за половопреносими заболявания.

Отделно ще имаме и бързи тестове за грипен вирус „А“ и „Б“, които са много хубави и за годините станаха добър диагностичен метод. Предполагам, че ще има и такъв бърз тест и  за коронавирус, който ще се взима пак от носоглътката.

Той ще става готов за около половин час, ще бъде много точен и по-евтин – ще струва около 10 лв. Но PCR-ът си остава „златният стандарт“, защото по молекулярен метод се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива тестове, но засега няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?

– Добре е да се взимат превантивно витамини, но от определени групи. Витамин „Д“ е много важен – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се препоръчителни заради цитокиновата буря, която се причинява при коронавируса, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният процес. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за подкрепа на имунната система, а не за стимулиране.

Blitz.bg

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ