Ботьо Ботев: Имало е време и оценка операцията в Лясковец да се проведе без шум и екшън

командосСнимка: МВР

Ботьо Ботев – криминалист, бивш директор на отдел „Убийства“ в Национална служба „Полиция“, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ

Водеща: За пета поредна сутрин продължава отзвукът от акцията в Лясковец, случаят, при който беше убит един служител на реда. Имаше ли грешки в операцията? Ботьо Ботев – бивш директор на отдел „Убийства“ в Национална служба „Полиция“ и криминалист, сега в нашето студио.
Водещ: Ние си даваме сметка, че вие не сте част от разследването в момента, гледате на нещата от дистанция, разбира се, но любопитна ще бъде вашата професионална гледна точка. Добро утро.
Ботьо Ботев: Добро утро. Аз искам първо да изкажа съболезнования към загиналия колега, защото действително той е един изключителен професионалист. Аз съм работил с него по няколко случая. Жалко за всичко това, което е, тъй като е наистина един изключителен мъж и неговата загуба е загуба както за неговите близки, така и за колегите му и обществото.
Водеща: Да влезем малко в детайлите на операцията. Почти всичко като че ли видяхме, поне от детайлите, които даде и вътрешният министър, и главният секретар на МВР. Къде са обаче пропуските според вас, които доведоха до един смъртен случай, до това да бъде убита барета?
Ботьо Ботев: А защо смятате, че всичко е видяно?
Водещ: Ние не знаем всички детайли по разследването.
Водеща: От това, което видяхме.
Ботьо Ботев: Тоест онова, което е показано, онова, което е възможно да се види.
Водеща: Това, което видяхме ние, медиите.
Ботьо Ботев: Да, така че и аз бих могъл да правя една оценка на всичко онова, което медиите показват, медиите констатират и т.н.
Водещ: Просто МВР все още не дава допълнителна информация – факт.
Ботьо Ботев: Изключително е сложно. Аз винаги съм се въздържал от коментари по такива поводи, защото да се прави една оценка постфактум на една такава трагедия, защото наистина е изключително голяма трагедия, е трудно, а понякога, бих казал и от професионален аспект, некоректно. Но фактът е факт и от тази трудност, за която ви казах – да се дават оценки, тъй като аз бих поставил едно такова… не условие, но моята оценка е на онова, което просто излиза в медиите, а не по отношение на детайлите, които са се случили. Бих казал и нещо друго. Най-важно, най-съществено в една такава ситуация един дребен, съвсем незначителен детайл може да се окаже съществен при една такава ситуация, която се е развила. Това могат да кажат хората, които са участвали в тази ситуация.
Водещ: Очаква се това да бъдат доста добре подготвени – и със сигурност е така – спецполицаи. Но важен въпрос, който се поставя в последните дни, е дали са използвани по предназначение, дали е трябвало те да участват в такава операция или не.
Ботьо Ботев: Теоретично бих поставил и бихме обсъждали този проблем. Той вълнува цялото общество и особено хората, които професионално /…/ пътят им е бил в тази насока. Но аз бих разбил нещата на два-три аспекта. Първият аспект е този, който предхожда събитието. Съществува една информация, която е доста във времето назад. Даже бих казал, че е некоректно – аз пак говоря от типично професионален аспект – да се връщат и да се търси вината в онова, което не е направено в годините назад. А че не е направено нещо, също е факт.
Водеща: Какво не е направено според вас?
Ботьо Ботев: Тоест хората, които са получили тази информация, са имали тази информация по отношение на това лице, и онази обстановка, която се е създавала от неговото поведение, от неговите действия, би трябвало да представлява един изключителен интерес, който обикновено обаче в такива ситуации – казвам от практическия си опит, знам как се получава – е била подценена. Това е моето становище и мнение. Защото сега тук може да се траковат нещата и да се каже: да, оценено е, че има опасност, примерно – тъй като се говори за отказ от някаква операция…
Водещ: 2012 г.
Ботьо Ботев: Дали е била необходима тя е друг въпрос. Но можело е. Факт има един – този човек е с неадекватно поведение още тогава, този човек притежава оръжие, към този човек е трябвало да се подходи съвсем специално. Време е имало, оценка как да се подходи е имало и това е трябвало да се направи именно през този период – тихо, внимателно, легално, обмислено, без шум, без екшъни и убеден съм, че има 100 начина в миналия период нещата да се решат. Не са направени. Бих казал, че тук един такъв въпрос е на местно ниво. Като казвам на местно, той е за решаване от съответната регионална дирекция – да не казвам Районното управление от Лясковец. Но регионалната дирекция е била в…
Водещ: В този смисъл, барети трябвало ли е според вас да се намесват в тази ситуация, или е трябвало местната полиция да реши проблема по по-спокоен начин, без екшън?
Ботьо Ботев: Можела е да го реши по много неща, защото е имало време, обстановката е била спокойна и е можело да се планира, да се обмисли и да се намери най-подходящия начин за решаване на проблема. Ще ви кажа един съвсем… Аз от стотиците неща, които оперативно биха могли да се подходи и да се решат – ами, този човек е в този град. Това градче не е кой знае колко голямо. Този човек познава включая и местните полицаи. Той подава жалби. Ами защо не се реагира, примерно зашифровано, от гледна точка, че да се реши проблема, който той поставя. Жалбите, които той подава, да се походи към него, с оглед на една такава политика, бих казал, за решаване на онова, което той иска – съвсем легално, съвсем в хода на нещата, които трябва да се проведат. Могат да се използват хора, които са негови познати, от полицаи.
Водещ: Как си обяснявате това подценяване?
Водеща: Каква е причината?
Водещ: Някакъв вид немарливост, страх – какво е това?
Ботьо Ботев: Трудно е да се каже. Аз не обичам да давам оценки, но може би леко подценяване на ситуацията. Знаете ли, този човек се говори, че е психично болен, но той не е регистриран никъде. Тези неща, работата с тях е изключително тънка и фина. Да се говори, че е болен, при положение, че няма диагностициране в болнично заведение, не е състоятелно. Но самото му поведение подсказва, че има психични отклонения. Но нито аз, нито вие, нито хората, които са се занимавали с това, са доктори или лекари, за да оценяват какво е неговото състояние. Затова именно комплекс от неща би трябвало да се направят, за да се подходи, тъй като целта е една – да се изземе оръжието, да се профилактира по някакъв начин. Това е първият етап. Да спрем дотук. Той вече е отминал, не е довел до някакви положения, ситуации и т.н.
Водеща: Въпросът е какво трябва да се направи като конкретни мерки според вас оттук насетне? Връзката между МВР и психиатрите, връзката между хората, които трябва по някакъв начин да контролират.
Ботьо Ботев: Много сложен проблем.
Водещ: Тя е между МВР и Прокуратурата, която също се е опитала да се намеси.
Ботьо Ботев: Смятате ли, ако погледнем малко по-дълбоко в нещата, че това е един отделен случай…
Водеща: Притеснителното е, че може да има много други такива случаи.
Ботьо Ботев: Много са подобни случаите. Тук става въпрос и за регулиране на някои законодателни проблеми. Аз си поставям един такъв въпрос: добре, легално беше задържан този, легално беше иззето оръжието – примерно казвам. Какви действия щяха да се предприемат спрямо него – примерно да се приложи да бъде настанен принудително за лечение, да се фиксира диагнозата му каква е. Ще стои месец, два, три, примерно година.
Водеща: И после какво?
Ботьо Ботев: А после ще бъде пуснат. Практиката показва не един и два случая, в които именно такива психично болни, прилагайки законодателните форми и методи, за да бъдат изолирани от обществото, след това обаче – може да бъде година, две, три, пет – да бъдат пускани. И след това те извършват в близко време още по-брутално действие.
Водеща: Какво трябва да се направи от страна на институциите в такъв случай? Как трябва да се промени контролът?
Ботьо Ботев: Трудно ми е, това е вече… Трудно е в такава ситуация да давам оценки.
Водеща: Очевидно някъде се къса нишката.
Ботьо Ботев: Тук трябва комплекс от органи да преценят, да вземат отношение как най-добре законодателно да се решат проблемите. Аз като казвам това, изхождам от много случаи, практически случаи, в които за тежки престъпления, включая убийства, е въдворявано лице, което е било непълнолетно. Връщам се малко назад в историята, една плевенска история, връщам ви в историята за три-четири убийства на малки деца. Непълнолетен, не е съден, настанен е в психиатрията. След 10 години психиатрията решава, че е здрав, годен да излезе навън. Освобождава се и само след седмица той извършва едно брутално убийство в Плевен.
Водещ: Откривате ли някакви прилики със случая „Белите брези“, в който и вие бяхте поставен като един от хората, които бяха край командосите, като загинаха?
Водеща: В грешките може би или в изпълнението на акцията.
Водещ: Аналогия се прави с този случай в последните дни, изключително активно от журналисти и анализатори.
Ботьо Ботев: Не би трябвало да се прави аналогия. Там проблемите са други. Да, действително там се направиха съществени пропуски от конкретно лице. Там беше поставена задача – задържането на Карамански. Карамански беше задържан комбинативно, без проблеми, без екшъни. Екшъните се получиха другаде, постфактум – винаги съм го казвал, говоря обективно тези неща, които са – от човек, който е присъствал, присъстваше при решаването на последващи действия, с оглед блокиране на тази ситуация, която беше, а тя беше действително сложна. Този човек присъстваше там, този човек знаеше, че се предприемат действия, оперативно обмислени от съответния отговорник, ръководител на операцията, и на своя глава той изпраща – и за какво – отрядът на /…/, без какъвто и да е инструктаж. За това става дума.
Водещ: Тоест един човек стои в основата на цялата тази история.
Ботьо Ботев: Човек, който е овластен с това и на който са подчинени.
Водещ: А името му дали може да припомните?
Ботьо Ботев: Началникът на полицията на София тогава.
Водещ: Как се казваше той тогава?
Ботьо Ботев: Проверете и ще разберете.
Водещ: Не мога да си спомня, това е назад във времето. Ще проверя сега отново, разбира се.
Водеща: Понеже видяхме, преди вие да влезете в студиото, как се дават разрешителни за оръжие – трябва ли и там, според вас, да се засили контролът, защото виждаме, че е твърде лесно човек да се сдобие с каквото и да е оръжие?
Ботьо Ботев: Аз, за да завършим темата, тъй като започнахме с първи аспект, искам да ви кажа и нещо друго, което е мое становище на базата на това. И втората част при екстремалните – да ги приемем такива, ситуации, че действително е получен сигналът конкретно и точно, за мен ползването на отряда е било нецелесъобразно. При тази информация, при анализа на нещата е можело да се подходи по съвсем друг път. Сто начина има – оперативно, тихо, без шумотевици.
Водещ: Без шум, както казахте, безкръвно. Благодарим ви.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене