Спират временно ремонта на пътя за Рилския манастир

Спират временно ремонта на пътя за Рилския манастир. Това се прави за улеснение на пътуването и движението към Светата обител през предстоящите църковни празници Голяма Богородица /15 август/ и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец /18 август/.

По това време манастирът се посещава от  хиляди поклонници и туристи. Ето защо строителните работи на пътя Рила – Рилски манастир, който е в ремонт от 7 юли т.г.,, ще бъдат спрени, съобщиха от АПИ. Екип на агенцията направи проверка на място по хода на рехабилитацията днес. На обекта няма да се работи от 12 до 21 август.

Над 150 човека и 100 машини на дружество от Благоевград са ангажирани с рехабилитацията и реконструкцията на 20-километровата отсечка, която се финансира от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Както съобщихме още преди седмица, освен посочените два големи религиозни празника, по пътя към манастира  ще бъде натоварено и на 20 август. Причината е събор на левицата в местността Жабокрек. Трудно ще се стига до Рилската обител  и на 28 авгсут, когато стотици монархисти се събират в манастира за панихидата за смъртта на цар Борис III.

Ремонтните дейности на един от най-натоварените през лятото участъци от третокласната мрежа се извършват без отбиване на движението, тъй като пътят е единствената връзка към най-големия български манастир. Изпълнителят на обекта работи в изключително трудни условия поради засиления туристически трафик.

Движението не се спира и се осъществява успоредно с ремонта. Изместено е в една лента и автомобилите преминават в нея двупосочно. Третокласният път е единствената транспортна връзка за населените места от община Рила – с..Падала и с. Пастра с общинския център, както и на гр. Рила и Рилския манастир с първокласния път Е-79 София – Кулата.

Отсечката е построена през 1970 г., но не е обновявана от над 30 години. Предвиден е ремонт на кръстовището за с. Падала и 6 големи пътни съоръжения – мостове над реките Рилска, Пастра и Елешница, които вече са готови на 50%. В участъка се изграждат над 1 550 м подпорни стени, 11 300 м декоративни и 280 м укрепителни стени, които подпомагат обезопасяването му.

Изграждат се и се ремонтират над 100 водостоци, което е от съществено значение за по-доброто отводняване на пътя. „По цялата дължина на трасето се подменя пътната настилка с нов асфалт, а пред Рилския манастир съществуващата настилка от гранитени павета ще бъде ремонтирана. Вече е положен нов асфалт на около 3 км от отсечката“, каза ръководителят на екипа за управление на проекта в АПИ инж. Добромир Радковски.

Общата стойност на проекта за ремонт на пътя с дължина 19,782 км. е 14 538 719,14 лв. /с ДДС/. Съфинансирането от Европейския съюз е 85%- 12 344 250,15 лв. /с ДДС/. Националното съфинансиране е 15% – 2 178 397, 09 лв./ с ДДС/, а собственият принос е 16 071,90 лв. /с ДДС/.Kmeta.bg

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене