Месец преди началото на учебната година: Есенната ваканция с ден по-малко

Причината са изборите за президент, които ще бъдат на 6 ноември, това съобщиха от Министерството на образованието

Така учениците ще почиват от 29 октомври до 1 ноември включително. Коледната ваканция пък ще е от 24 декември до 4 януари, а зимната от 4 до 8 февруари.

От просветното ведомство фиксираха и датите за задължителните матури. Те ще са на 19 и 22 май като тогава ще се проведат и националните външни оценявания по български език и литература и по математика след в VII клас. Нов момент е също сливането на пролетната и великденската ваканция от 8 до 17 април за учениците от 1-и до 11-и клас и от 13 до 17 април за 12-класниците.

С този график учениците от 1-и до 4-и клас получават необходимите 70 учебни дни до края на май, обясниха от МОН. Там в сряда отвориха 143 проекта за нови учебници за 1-и и 5-и клас, които внесоха 27 издателства. 58 са проектите за учебници по предмети, които се изучават от първокласниците, а останалите са за петокласниците. В първия етап от процедурата по оценяването участват учители, преподаватели, научни работници от БАН, както и експерти от регионалните управления по образование. Те дават становища дали проектът отговаря на учебните програми. В комисиите по оценяване има и специалисти по графичен дизайн и полиграфическото изпълнение. След като комисията в министерството оцени проектите, учители, които преподават по съответните предмети, ще оценяват пригодността на учебниците, пише „24 часа“.

Срокът за оценяването е не повече от 6 месеца. По тях ще се учи от следващата учебна 2017/2018 година. За учебниците по история и цивилизации за 5-и клас, по които ще се учи от тази есен, процедурата стартира по-рано след споразумение между МОН и издателите. Одобрени бяха 6 от 8 проекта и те вече се оценяват от учителите. За 150 директорски места кандидатстват 1500 души, стана ясно още от министерството на образованието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене