Методи Баненски, ПСС-Банско: Планината крие опасности и през лятото

Туристите да имат телефон с GPS, за да ги открием максимално бързо, съветва планинският спасител

Методи Баненски е доайенът сред планинските спасители. Неговата дума се чува от останалите и има защо. 67-годишният няма как да изброи всички спасителни акции, в които е участвал. Причината е твърде прозаична. Има зад гърба си 46 години стаж като планински спасител, от които 39 години е щатен служител на ПСС-Банско. Той и колегите му са в центъра на медийното внимание най-вече през зимата. Но лесно ли е да си планински спасител през лятото? Отговор не само на този въпрос дава банскалията специално за Портала на българските общини Kmeta.bg.

-По-леко ли ви е наистина през лятото?
-Планината, особено пък Пирин планина, е красива и през зимата, и през лятото, но винаги крие опасности, с които сме длъжни да се съобразяваме. Не бива нито да се надценява, нито да се подценява. А ние винаги сме нащрек, всеки един ден. Защото човешкият живот е безценен, без значение в кой сезон сме. Зимата крие повече рискове заради снега и лавините, но и през лятото не са изключени инциденти. Напоследък колегите в Рила имаха 4 тежки случая, ние пък се наложи да помогнем на 56-годишна столичанка, която навехна глезена си в района на Попово езеро.

-Какво е най-важно да знаят планинарите?
-Че всяко подценяване на ситуацията в гората води до травматизъм, до проблем. Затова трябва да следят прогнозите за времето, да следват нашите указания, да вървят по маркираните пътеки, да не излизат встрани. Спазват ли всички тези правила, ще е по-лесно и безопасно и за тях, и за нас.

-Но никой не е застрахован от инциденти в гората. Как да се действа в такива случаи?
-Необходимо е веднага да подадат сигнал. Добре е да имат мобилен телефон с GPS, това много ни помага, за да локализираме точно къде е пострадалият турист и да стигнем максимално бързо до него, за да му окажем помощ. Защото времето е от огромно значение за човек, който или се е изгубил, или е ранен в планината. За него не всяка минута, а всяка секунда е важна. Понеже става въпрос за живота му.

-Защо се стига до подобни инциденти?
-Причината е, че някое от правилата, които изброих, не се спазват. В планината времето бързо се променя, може да се развали изведнъж и това трябва винаги да се има предвид. Много важни са екипировката, подходящото облекло и обувките. Туристът трябва да е спокоен, да познава маршрута, да не се притеснява. Сега вече няма остатъци от снежни полета в лавинните улеи във високите части на Пирин. Те са много опасни, когато се пресичат, защото едно подхлъзване може да свърши долу в камъните и скалите с непредвидими последици. Хубаво е планинарите да са оборудвани с щеки. Да носят не само храна и вода, но и хапче – аналгин, аспирин или нещо друго от първа необходимост, както и бинт или марля за превръзка, защото всичко може да се случи. Няма да е лошо да имат в себе си и фенерче.

-Напливът към връх Вихрен е огромен. Кои са рисковете по този маршрут?
– Планинарите да следват регламентираните летни пътеки към Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има опасни и рискови участъци. Препоръчително е да се ползва най-лекият достъп от едноименната хижа. Има дни, в които по шосето до нея има над 500 коли на мераклии. През Казаните преходът е по-труден, скалисто и стръмно е. При валежи е много опасно, особено при слизане. Опитните планинари обичат маршрута през Кончето. Но да не се замръква по пътя. Защото има ли мъгла, всеки може да се изгуби. Някои са се озовавали чак над Кресна. В момента има страшно много хора.

-С какъв ресурс разполага ПСС-Банско през лятото?
-Целият ни отряд в Банско е от 39 души, в тази бройка са и доброволците. Щатните служители сме само 9, от тях 5 винаги са на линия. Имаме готовност да организираме спасителна акция много бързо. Наложи ли се, в планината ще излязат до 30 минути толкова хора, колкото са ни необходими за съответната акция. През лятото няма постоянни дежурни постове с планински спасители край хижите и оживените маршрути в Пирин над Банско, но в базата на ПСС в града има денонощно дежурен, който приема сигнали на тел. 0887 100 241. Разполагаме с модерна техника – високопроходими автомобили, шейни за зимата, носилки „Маринер” за лятото. Винаги сме готови да създадем незабавно организация и да се озовем по най-бързия начин до мястото на инцидента. При спешни случаи в спасителните акции може да се ползва и хеликоптер. Това вече се е случвало, има и специално обучени за действия с летателна техника планински спасители от Банско. Имаме и обучени кучета за търсене на пострадали в планината.

-Научиха ли се туристите да си правят планинска застраховка?
-Ние спасяваме хората, не питаме имат ли застраховка. След акцията обаче е нормално да потърсим правата си. Който няма застраховка, трябва да си плати. Но понякога се случват грозни сцени, тъй като още има планинари, които са без застраховка. Ние сме му спасили живота, а той започва да буйства, да ни обижда, да ни нагрубява, задето е нужно да плати за спасителната акция. На такива не им позволяваме да ни тъпчат. Може да откажат да платят, но нямат право да си го изкарват на нас, след като самите те са виновни, че нямат планинска застраховка. Болно ни е от такива атаки, но ние така живеем. Признанието ни е да спасяваме човешки живот. Макар често да рискуваме и нашия. Но това е съдбата ни. В последните години при нас дойдоха прекрасни млади хора, страхотна смяна ще са ни те. Спокоен съм, че има кой да продължи делото ни и да спасява човешки живот.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене