Гръмна скандал за фалиралата „Дупнишка популярна каса“

Изтече едномесечният срок, в който Районна прокуратура – Дупница трябваше да се произнесе по жалбите на ужилените вложители в „Дупнишка популярна каса“ срещу Георги Близнаков. Обвинител №1 Даниела Гюрова обяви, че се удължава срокът с още два месеца за събиране на нови данни и обстоятелства по случая с „Дупнишка популярна каса“.

Както вестник „Струма“ писа, наблюдаващият прокурор по предварителната проверка срещу Георги Близнаков трябваше този месец да се запознае с 1800 страници събрани материали от показания на вложители в касата.

Само 20 души от ужилените вложители във фалиралата „Дупнишка популярна каса“ от общо 121 жалбоподатели са дали показания пред разследващите. По искане на Районна прокуратура – Пловдив трима следователи пристигнаха в Дупница, за да изслушат потърпевшите, което стана във вторник. Част от останалите без спестяванията си в „Популярната каса“ са наели адвоката на Братя Галеви Менко Менков да търси правата им в съда.

Всеки ден наяве излизат личните драми на измамените вложители. Сред тях е и 66-г. Емил Лазаров, бивш машинен техник. Трудовата му кариера е преминала в ремонт на шевни машини. Заделял част от заплатата си за старини. Той е изпаднал в жестока депресия от загубата на 50 000 лв.

„Цял живот спестявах, за да си изкарам спокойно старините. Живея сам и спестените пари ми бяха като опора, че няма да се лишавам от нищо, но бях подведен от Ивона Близнакова. Парите си ги оставях на 6-месечен депозит. Получавах 14% лихва. Последния път, когато отидох за комисионата миналата година, Ивона ме убеди да ги оставя на срочен депозит за една година и аз я послушах. Сега останах без пукнат грош. Разчитам само на пенсията си. Денонощно мисля защо на мен се случи, как ще карам старините си. Страхувам се да не се разболея, а нямам пари. Дадох показания пред трима прокурори от Пловдив, командировани в Дупница да разнищват измамата на Георги Близнаков. Разказах всичко кое как е било. Надявам се да ми върнат парите, иначе ще се поболея“, не сдържа разочарованието си 66-г. Емил Лазаров.

Измамени купувачи на апартаменти в обявения във фалит хотел в Сапарева баня „Съни Вилидж“, собственост на Георги Близнаков, си търсят прават в благоевградския съд. Те искат от шефа на „Дупнишка популярна каса“ да им върне парите, с които са платили апартаментите, а те вече са ипотекирани за неизплатен кредит от 4,5 млн. лв. В хотела има 17 апартамента, 11 от които са продадени „на зелено“ и собствениците им си търсят правата в съда.

Нина Георгиева от София е един от ужилените купувачи. Тя е купила с предварителен договор апартамент от 40 кв.м за 15 000 лв. При изповядване на сделката е платила пред дупнишкия нотариус Сийка Милева 13 500 евро. Останалата сума е трябвало да преведе на Георги Близнаков, след като получи Акт 16. Измамената касиерка във фирма разказа по телефона пред репортер на вестник „Струма“:

„След като платих по-голяма част от апартамента с мои средства, довърших мазилката, наредих теракот, обзаведох го и заживях в него. В продължение на 3 г. живях там, плащах ток и вода. През това време непрекъснато питах Близнаков кога ще ми даде Акт 16, но той все отклоняваше разговора и непрекъснато се оплакваше, че общината в Сапарева баня го съди. Не се усъмних в искреността му, тъй като още се работеше по хотела. Той изгради голф игрище и два басейна.

Едва не припаднах, когато дойде синдикът и ми каза да си изнасям багажа. Хотелът е обявен във фалит и апартаментът ми е ипотекиран в банка „Пиреос“, поради което трябва да го напусна за един ден заедно с обзавеждането. Не можех да повярвам, че такова нещо ми се случва. Апартаментът ми беше заключен. Синдикът ми определи ден, в който да си изнеса обзавеждането. Дадох около 10 000 лв. за довършителни строителни дейности, за да се нанеса да живея в апартамента. Тях кой ще ми ги плати? С камион изкарах багажа и сега съм го наредила в хола на апартамента си в София. Водя дела и ми е интересно защо те са в съда в Благоевград. Плащам по 1000 лв. хонорар на адвоката си, за да успея да се преборя за жилището. Изтеглих и кредит, за да го платя. Търся си нова, по-платена работа, за да мога да издържам семейството си. Голяма част от заплатата ми отива за погасяване на кредита. Ако спра да го изплащам, банката ще ми вземе апартамента, в който живея, и ще остана на улицата“, разплака се по телефона Нина Георгиева. Единствено са и станали снмики от обзавеждането и изглед от двора на хотела, докато е работил.

Директорката на детска кухня в София Румяна Титкова, която е родена в Сапарево, община Сапарева баня, също е изтеглила спестяванията на родителите си и нейни скътани пари и е платила 20 000 евро – част от стойността на апартамент от 72 кв.м. И при нея схемата е същата, както и при останалите ужилени. Апартаментът й струвал 28 800 евро. Тя платила пред нотариус Сийка Милева в Дупница 20 000 евро.

„През 2009 г. купих апратамент в хотел „Съни Вилидж“ чрез посредничеството на брокерите Валентин и Севдалина Спасови. Те присъстваха при нотариуса, когото подписахме предварителен договор с Георги Близнаков за апартамента. Там броих и парите. Изгубихме не само спестяванията, но и надеждите и мечтите си. С покупката на апартамента искахме родителите ми да изкарат спокойно и уютно старините си, а след тях и ние със съпруга ми. Всичко се срина. Ходим по дела, но не се знае дали ще успеем да си върнем поне парите. Апартаментът е ипотекиран.

Ужасяващо и срамно е, когато по време на едно от съдебните заседания в Благоевград Георги Близнаков, съпругата му Ивона и Давко Давков в мое присъствие твърдяха, че не ме познават и че не са взимали пари от мен. Погнусих се от постъпката им. Къде е държавата? Броих пари пред нотариус, в договора всичко е записано, а излиза, че не съм плащала и че нямам апартамент. През май 2016 г. подадох жалба в прокуратурата в Дупница срещу Близнаков, но все още никой не ме е търсил за показания. В продължение на една година го подканях да ми даде Акт 16, но той все си намиреша причина да се измъкне. Накрая ми хвърли ключовете и ми каза: „Ето ти ключовете. Кой те е спрял да живееш в апартамента?“. Оказа се, че точно тогава съпругата му Ивона е обявила в несъстоятелност хотела и той е бил ипотекиран. Останахме без пари и без апартамент“, завърши емоционалния си разказ Румяна Титкова.

Галя Манасиева, касиерка в столичен магазин, също си е купила апартамент по аналогичната схема – плащаш по-голяма част кеш пред нотариус, а остатъка, след като получиш Акт 16.

„През 2013 г., м. юли, платих на Георги и Ивона Близнакови 19 500 евро за апартамент в хотела му в Сапарева баня. Останаха да му доплатя още 5500 евро. Апартамента го купих чрез брокерите – певците Севдалина и Валентин Спасови. Парите ги дадох на ръка на Близнаков пред нотариус Гърнева. Синдикът Мария Шукерова ме уведоми, че апартаментът ми e ипотекиран и трябва да го напусна. Преди да се нанеса да живея в него, платих около 5000 лв. за довършителни ремонти и го обзаведох. Имам още вещи вътре и не мога да си ги взема. Мария Шукерова не даде да си изнеса бойлера, който не беше монтиран още. Останаха ми телевизорът и други неща. Заведох дело в Благоевград срещу Г. Близнаков да си търся парите или да ми върне апартамента. Платих пред нотариуса 19 500 евро, но нямам документ за сумата, въпреки че я пише в предварителния договор, изготвен пред нотариус Деница Гърнева.

По време на заседание на благоевградския съд Близнаков твърдеше, че не ме познава и че не съм му давала никакви пари. Дал ми бил ключа само да ползвам апартамента. Питам: Къде ми отидоха парите за апартамента? Взех ги назаем от роднини и приятели и сега ги връщам! Благоевградският съд не уважи договора като валиден. Преди дни подадох жалба в Районна прокуратура – Дупница. Надявам се на положителен резултат“, обясни сагата си Галина Манасиева.Струма

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене