Учителката Елена Тумбева от Разлог с квалификация от Национална програма от ЦЕРН в Швейцария

Елена Тумбева, която е преподавател по химия и ООС в СОУ “Братя Каназиреви“, град Разлог участва в Националната програма за квалификация на учители, преподаващи учебния предмет  химия и опазване на околната среда, която се проведе в ЦЕРН, Женева, Швейцария.

„Участието ми в този квалификационен курс е невероятен шанс. Макар и за кратко се докоснах до голямата наука, научните експерименти и изследвания“, казва Тумбева. Преподавателката е сигурна, че нещата, които е видяла и е научила от престоя си в ЦЕРН, ще бъдат изключително полезни при предаването им на своите ученици и биха ги мотивирали за по-задълбочена подготовка по природни науки и амбицира за реализация в областта на  голямата наука.

„Като учител по експериментална наука големият, научният експеримент за мен представлява изключителен интерес и респект към хората, които го осъществяват“, споделя още Тумбева.

ЦЕРН е световен научен център. Създаден е след Втората световна война с цел да обедини усилията на европейските държави за изследвания за мирни цели в областта на физиката. Днес ЦЕРН  е Европейска организация за изследвания в областта на физика на елементарните частици, най-големият комплекс от ускорители в света. България става официална страна член на CERN на 11 юни 1999г.

Учените в ЦЕРН търсят отговори на фундаментални въпроси за Вселената, разширяват предела на технологиите. В организацията за ядрени изследвания се подготвят утрешните учени и обединяват нациите чрез науката.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене