Зелена акция на Община Струмяни за Световния ден на водата и пролетта

община Струмяниснимка: Община Струмяни

Традиционно екипът на община Струмяни и лично кметът Емил Илиев участват в поредица от инициативи за озеленяване, мащабно пролетно почистване, превръщане на нерегламентираните сметища в градини и други. Тази година доброволци от администрацията ще посрещнат астрономическата пролет с почистването на античното селище „Градището” в землището на село Микрево.

Раннохристиянска епископска базилика е установена през 1996 година от екип археолози. След археологическите разкопки на късноантичния обект  те откриват, че това е архитектурен паметник – трикорабна епископска базилика, който се оказва уникален със съоръжението в помещението ( баптистерий ) – т.нар. кръщелна или  басейна  ( писцина ) – съда, в който се е извършвал самият акт на кръщаване.

Именно формата на писцината носи тази уникалност. Тя е изключително рядка и се среща на още едно място в света – Тунис. От този обект са открити база на колона (мрамор); Йонийски капител (мрамор) – използван в носа на раннохристиянската епископска базилика ; капител от прозорец (мрамор) – от кръщелнята на базиликата; облицовъчна плоча (мрамор); тухла от пода на базиликата с надпис „амин”. Открита и реставрирана  е част от подова мозайка – с изображение на хризма (Христов монограм – мрамор); основа на олтарна маса (мрамор) – от престолната на базиликата; съд за светена вода  – от атриума на базиликата и много други.

Градището се превръща в атрактивна туристическа дестинация,сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев, който подкрепя  инициативата на отдел „Екология” и приканва всички, които имат желание да се присъединят, за да се облагороди пространството около античното селище, озелени, пък и се посрещне астрономическата пролет.

В петъчния ден на 21 март, след 12.00 часа, администрацията на Струмяни ще осъществи своята поредна зелена  и патриотична акция – сред природата, но и в емблематичното за Микрево археологическо селище – Градището.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене