Андрей Новаков замина доброволец в Скопие, ВМРО отвори пункт за помощи

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков замина като доброволец да помага за преодоляване щетите от страховитата буря в Скопие, която отне живота на най-малко 21 души и нанесе огромни щети на градската инфраструктура.

Снощи благоевградският депутат в Европейския парламент обяви решението си да замине за македонската столица на стената си във фейсбук. Решението му предизвика вълна от одобрителни коментари и подкрепа, изразена от стотици българи.

Благоевградската организация на ВМРО също реагира бързо със съпричастност към пострадалите жители на Скопие. От тази сутрин работи пункт, в който всеки може да направи дарение за бедстващите македонски граждани.

„Ние от ВМРО заедно с НПО „Форум Балканика“ откриваме пункт за събиране на помощи за пострадалото население в столицата на Македония. Той се намира на улица „Васил Мечкуевски“ 2 – клубът на ВМРО в Благоевград. Телефонът за връзка е 0885414962″, заяви Станимир Радулов от благоевградската организация.

В пункта ще има дежурен от 10 до 19 часа, който ще приема помощите.

Радулов призова всички благоевградчани с добри сърца да помогнат с бутилирана вода, консерви, одеяла и други подобни неща от първа необходимост.

Помощите ще бъдат изпратени на Клуба за Македоно-българско приятелство – Скопие и БККС – Българските Културни Клубове – Скопие.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие, съобщиха от МВР. Те пътуват с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията.

В Македония днес е обявен ден на траур, след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха най-малко 21 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Шестима души все още се водят изчезнали.

Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието.

Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала. Поройните дъждове причиниха смъртоносните наводнения само за 20 минути. „Сякаш бе паднала водна бомба“, каза Траяновски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене