Важно за пчеларите в Пиринско: Подпомагат сектора с 4.3 млн.лв

„Сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомогнат с близо 4,3 млн. лв. по държавната помощ „De minimis”. Условията, по които ще се кандидатства ще са сходни с миналогодишните и ще бъдат гласувани на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед, който се провежда в гр. Царево.

Тя обясни още, че с одобрението на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., за първи път ще се осигури директна подкрепа за мобилното пчеларство по мярка „Агроекология и климат“ за осигуряване на разнообразна паша на пчелите. „Тази мярка бе приета с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в „Натура 2000“ и в териториите на НР1 и НР2, с различни природни ограничения.

Има и срокове, в които мобилните пчелини трябва да пашуват на тези места“, поясни министърът. Тя информира, че плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство.,пише агрозона.бг.Десислава Танева припомни, че идеята за мярката е възникнала в началото на нейния мандат и сега, година и половина по-късно, пчеларите ще могат да се възползват от европейската подкрепа, което ще доведе до ръст в сектора.Соня Колева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене