Студентите от експедицията с нови разкрития за аферата „Мис Стоун”

На третия ден участниците в експедицията, придружени от заместник-кмета на Община Симитли Евгения Георгиева, общински служители, граждани и кметски наместници, посетиха селата Полето, Брежани, Ракитна, Мечкул и Сенокос. В Брежани групата разгледа храм „Св. Димитър” и интервюира няколко възрастни хора, които очертаха пред студентите маршрута на четата на Яне Сандански с отвлечените жени от Градево към Сърбиново.

Там част от възрастните хора – бивши миньори, заявиха, че Катерина Цилка е родила в Мечкул, въпреки че знаем със сигурност, че тя е родила в село Сърбиново, Гълъбовата махала (дн. Ракитна). След това групата посети село Мечкул, където разгледа храм „Св. Илия”. Според по-разширената версия именно тук детето на Катерина Цилка – Елена, наричана от похитителите „късметчето”, е кръстено от свещеник Найден Златков.

Кметският наместник на Мечкул Христо Димитров разказа на студентите, че поради множеството изпитания, които Катерина Цилка е претърпяла от залавянето си до момента на раждането, тя имала проблеми с млякото и за това малката Елена Цилка е била кърмена с мляко от други жени.

След това студентите посетиха и храм „Св. св. Петър и Павел”, където бяха впечатлени от запазените стенописи от ХІХ в. В Сенокос младите изследователи разгледаха местния храм, а след това и стария хан, където са отсядали дейци на ВМОРО.

Местни възрастни хора разказаха на групата, че първоначално трябвало да бъде отвлечен престолонаследникът княз Борис Търновски, но впоследствие групата решава да бъде отвлечена американската мисионерка Мис Елън Мария Стоун. В Сенокос местните баби заявиха с категоричност пред студентите, че Цилка е родила в Сенокос, при една воденица.

В Ракитна участниците имаха възможността да се срещнат с баба Ката – наследничка на Рада Гълъбова – жената, която помага на Катерина Цилка да роди. „При нас имаше три колиби – в едната бяха Мис Стоун и Катерина Цилка, в другата – техните пазачи, а в третата – бяха големците.” – разказа на групата баба Ката. След това участниците бяха в село Полето, където кметът на селото показа на групата параклис „Св. Троица”.

Вечерта студенти, общински служители и граждани седнаха на обща трапеза при храм „Св. Мина”, кв. Ораново, където се отдадоха на заслужена почивка и  раздумка. Вечерята премина под надслов „На селския мегдан”, като храната бе постна предвид постите, в които се намираме и съобразена с кухнята на българското село. Младежите от експедицията до късно през нощта огласяха околността от народни песни и извиха кръшни хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене