В деня на Св. Иван Рилски депутати полагат клетва, звучи химна

Очаква се Румен Радев да направи обръщение към народа и НС

Днес тържествено ще бъде открито първото заседание на 48-то Народно събрание. Откриването съвпада с Деня на покровителя на българския народ – Св. Иван Рилски, предаде репортер на БГНЕС.

Събранието се свиква с указ № 245 от 10 октомври 2022 г. на Президента на Република България Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Документът е обнародван на 14 октомври 2022 г. в брой 82 на Държавен вестник.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се президентът Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание. По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Заседанието на новите депутати ще започне точно в 9.00 часа.

Според окончателните данни от изборите на 2 октомври, ГЕРБ-СДС получиха 67 депутатски места, „Продължаваме промяната“ – 53, ДПС – 36, „Възраждане“ – 27, БСП за България – 25, ДБ – 20, и „Български възход“ – 12.

Първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от бившия министър на културата и депутат от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който е най-възрастният народен представител в новия парламент. Небие Исмет Кабак пък е най-младият депутат в 48-ото НС, като тя е на 25 години. Тя вече беше народен представител в предишния парламент. Избрана е от 13 МИР Пазарджик от ДПС.

Всички парламентарно представени партии вече се договориха за разпределението на местата в пленарна зала и за кабинетите на отделните групи. Депутатите от „Възраждане“ вече ще седят на първия ред в пленарна зала – между ПП и ГЕРБ. „Български възход“ ще заемат досегашните им места в дъното на залата и вземат досегашната стая на БСП. Социалистите отиват в помещенията, в които преди бяха настанени ИТН. Още преди официалния старт на работата им, се очерта разделителна линия – за това трябва ли на официалното откриване да бъде поканен посланикът на Русия. В крайна сметка след консултации бе договорено Елеонора Митрофанова и посланикът на Беларус у нас да не бъдат канени.

За председателското място на Народното събрание вече има заявки: от ГЕРБ – за Росен Желязков, от „Продължаваме промяната“ – за Никола Минчев. От БСП декларираха, че ще предложат Кристиан Вигенин, а от „Възраждане“ – Петър Петров. ГЕРБ очакват да получат председателското място, предава БГНЕС.

Ден след официалния старт на 48-ото Народно събрание „контактната група“ на ГЕРБ – Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще започне разговори с парламентарно представените формации. Това ще се случи на 20 октомври. Срещите започват с ГЕРБ в четвъртък. В петък сутрин ще се състои срещата с „Продължаваме Промяната“. В събота са насрочени разговорите с ДПС и с БСП – първите са сутринта, вторите следобед. В неделя сутрин ще се проведе срещата с „Демократична България“, а следобед с „Български възход“. Разговори с „Възраждане“ няма да има.

Контактната група ще търси съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене