Новият директор на „Пирин фолк“ – продуцентът Ненчо Касъмов: Някой си измисля,че ще вкарам фолкпевци на фестивала

Последната седмица отказвам намного изпълнители – селекциятаприключи, да дойдат догодина

След като се разчу, че 24-тото издание на Международния фестивал „Пирин фолк” – 2016, Сандански, има нов организатор, в лицето на фирма „Ди Ен Кей медия груп” ООД на братя Касъмови, в музикалните среди се разшумя спор дали най-дълго просъществувалият нашенски фестивал няма да се превърне в „чалга форум” и по този начин да бъде затрит. В същото време на сайта на фестивала и на страницата на тв „Фен фолк” излезе тазгодишнотомного от традиционно участващите певци и композитори. Дотук научихме за няколко формални промени – по молба на хотелиерите фестивалът се измества по-рано от обикновеното – на 27 и 28 август, а конкурсите се изместват в светлата част на първия фестивален ден. Нищо лошо, само дето бюджетът на фестивала е намален наполовина. Наградният фонд за първа награда за нова авторска песен е 1000 лева, а за изпълнител на македонска фолклорна песен – 350 лева.
За да разсеем всякакви съмнения относно бъдещето на фестивала, наш репортер реши да пие вода от извора и се обърна към продуцента Ненчо Касъмов, който е новият директор на фестивала.
– Г-н Касъмов, вие сте новият директор на единствения просъществувал във времето вече 23 години фестивал. Оттук идва и безпокойството на хората, което предполагам ви е известно…
– Да, знам какви са притесненията и направо ви казвам: Не се бойте, фестивал ще има. Няма да затрием „Пирин фолк”, а ще се постараем да го подобрим. Искаме всичко да е прозрачно и до момента го доказваме. Всичко е качено на сайта на фестивала и на страницата му във фейсбук. Мина кастингът на селекционното жури. Поканихме старите му членове, но те ни отказаха. Затова бяхме принудени да вкараме нови хора, плюс хора от община Сандански, за да е прозрачно. Тази година председател на селекционното жури беше Ваня Монева, участниците вече са известни. Журналистическото жури се надяваме да остане в същия вариант. Ще разговаряме и с всеки един от участниците на старото конкурсно жури, с изключение на Ваня Монева, която вече не може да участва в него, поради това, че беше председател на селекционното жури. Изцяло се ангажираме с организацията. Появихме се малко в „заварено” положение, но ще се справим. И настроението ще се запази, бъдете спокойни.
– Фестивалът тази година ще е по-рано…
– Промяната се наложи заради молба на хотелиерите, които подпомагат фестивала.
– Какви са приоритетите ви като организатори?
– Ние много държим акцентът да е авторската македонска музика – пиринското звучене. Не искаме да правим втори „Златен Орфей”, или ”Бургас и морето”, т.е. да слушаме на фестивала друг стил музика.
– Нали знаете какви са притесненията? – Да не стъпи на сцената на „Пирин фолк” поп фолкът?..Хората нормално ви свързват с този жанр музика…
– Добре де, ами не помнят ли, че Володя Стоянов-Войводата сме го изкарали на бял свят ние?! От Владо Попа с „Пирамиди, фараони” ние направихме Володя Стоянов-Войводата. И много други изпълнители като Николина Чакардъкова, Румяна Попова, Гуна Иванова,…да не ги изреждам! Имаме издадени в албуми над 700 македонски песни! Много сме коректни и ще бъдем такива. Имаме зад гърба си няколко телевизии, които ще бъдат поканени. Искаме всичко да е прозрачно. И отговорно ви заявявам, че искаме фестивалът да се върне към корените и традициите си – македонската музика. Нека да го има модерното, но на пиринска основа. Вили Рай например е чудесен изпълнител, но нейната песен е на сръбски композитор и е малко компромисен вариант по отношение на тенденцията, която ще преследваме.
– Но стремежът на предишните организатори беше да превърнат „Пирин фолк” в международен фестивал…
– Международен фестивал означава международни автори. В регламента много ясно сме обявили – аранжиментът да е на основата на македонската музика. Може да дойде композитор и от Хърватска, но ще трябва да се съобрази с този регламент – македонското звучене. Тази година ще има певци от Сърбия, но ще трябва да пеят на български. Искаме да се даде по-голямо поле за изява и на българските автори – те се оказаха малко през последните фестивални години – по-голям е бил броят на чуждите автори.
– Ще включите ли в организацията композитора Валентин Пензов – години наред за всички той беше „сърцето на фестивала”?..
– Вальо Пензов е направил толкова много, че този човек сам на нокти е държал фестивала – особено последните 3 години. Не знам как се е справял, но заслужава поклон. Аз сега съм ангажирал 4-ма човека, които изцяло се занимават с организацията на фестивала, и не знам дали са достатъчно. Двама от тях занапред постоянно ще се занимават само с „Пирин фолк”. Така че Вальо Пензов направо е правел чудеса. Аз и на кмета му казах: „Вальо – крив, прав, ако не го е имало него – фестивал отдавна е нямало да има!” – Това е истината. Той е търчал навсякъде.
Аз нали сега ги виждам, и хотелиери, и други – все ме питат: „Пари ще изкарваме ли?” – Така че без Пензов е нямало да има нищо, аз го оценявам това. Вальо има само един кусур – че по душа е много добър човек и не може да отказва – не може да казва „не”. Аз съм по-хард и сега като ми се обади някой с някаква молба, му казвам: „Селекцията приключи, заповядай догодина!” Последната седмица ако ви кажа колко хора ми звънят – колко певци искат да участват!..”Не, казвам, съжалявам, всичко е приключено за тая година!” – Като се установят едни принципи, трябва да се спазват. Колкото и да ни е неприятно, се налага да можем и да отказваме. Влезте в сайта и вижте, че сме публикували дори оценките на всеки един от селекционното жури, за да няма скрито-покрито и коментари от рода „Този е наш човек”. Пуснах и камери да снимат по време на избора, за да няма такива приказки. Не искам по никакъв начин да има нещо задкулисно. Ще стане фестивалът, повярвайте ми! Въпреки че бюджетът му е орязан наполовина.
– Обещавате?
– С музика се занимавам от 6-и клас. Бил съм на 21 години, когато тръгнах да ходя на този фестивал. Познавам първите му организатори, първите му композитори, сред които е и Вальо Пензов, другите – Митко Динев, Кирил Иванов, Ваклинов, Валери Димчев и др. – основателите на „Пирин фолк”. Последните 5-6 години само не съм следил отблизо фестивала.
А това, че ще вкарам там поп фолка, някой си го измисля – нямам такова намерение. Няма да пусна на „Пирин фолк” фолкпевци да участват. Приел съм присърце фестивала. Аз съм малко или много също от тоя край, продуцирал съм много македонски клипове, и винаги го правя с кеф и от сърце. Чувствам се жизнен сред народа и искам и настроението в Сандански да се поддържа такова. Знам, че местните са големи патриоти, публиката на фестивала е благодарна и заслужава да се потрудим за нея.
И затова помолих новия кмет да оправят сцената на Летния театър – да се ремонтира с една трайна инвестиция. Той се ангажира с това. И, да гледаме напред! – Фестивал ще има, ще направим хубав фестивал, и ще се постарая да стане и по-популярен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене