Георги Андонов, ГЕРБ: Изминалия политически сезон най-добре може да бъде определен с няколко думи, сред които водеща е стабилност

Георги Андонов, народен представител в 43 – то Народно събрание от политическа партия ГЕРБ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин

Фокус: Г-н Андонов, като какъв определят изминалия политически сезон и какво бе най-важното за което работихте?

Георги Андонов: Този политически сезон може да определим с няколко думи – сигурност, финализиране на реформата в съдебната система по отношение на промените, които направихме в Закона за съдебната власт и подготовка за предстоящите президентски избори. Това бяха основните теми по време на този парламентарен сезон и мисля, че парламента изпълни поетите ангажименти и целите, които си бяхме поставили в началото на сезона. Приехме редица закони в различни сфери и промени, които смятаме, че бяха необходими. Определено мисля, че свършихме доста работа и това, което от тук нататък ни предстои е цялостна подготовка на партията за предстоящите президентски избори тази есен.

Фокус: Правителството предостави над 1 милиона лева допълнителни средства за общините в Благоевградска област. Ще бъдат ли достатъчни те за решаването на важни проблеми?

Георги Андонов: Парламента и най-вече мнозинството, което подкрепя Министерски съвет и правителството прави много големи усилия в това да се преборим с контрабандата и със събирането на данъците и акцизите. Тези пари, които бяха разпределени по областите и общините в сряда са плод именно на тази усилия на правителството, съвместно с всички законодателни промени, които приехме в Народното събрание. Тези пари около 1 600 000 лева, които правителството отпусна ще бъдат за общини, които не са обвързани с управляващото мнозинство. Това са предимно общини, които се управляват от ДПС или така наречените „смесени райони“. С това искаме да покажем, че с всички тези усилия, с в всички тези лишения, цялата тази борба с контрабандата е в полза на цялото общество независимо от това в коя част на България се намира и от какви кметове се управлява. А по отношение на това дали ще бъдат достатъчни, то мога да кажа, че на фона на много проблеми, които имаме няма да бъдат достатъчни, но ние като регион – Благоевградска област не може да се оплачем, защото голяма част от инвестициите по европейските програми са насочени именно към нас. Знаем за магистрала „Струма“. Както знаете вече има подписан договор за участъка от Благоевград до района непосредствено преди Кресненското дефиле, като той е на стойност близо 200 милиона. В момента се играе процедурата за изпълнението на тунела при Железница. ЛОТ 3.3, който обхваща Сандански – Кресна също е във финалната си права, имаме трасе за ЛОТ 3.2 – участъка в Кресненското дефиле. Това, което имаме като уверение е, че може много по-скоро да се осъществи цялостното изграждане на АМ „Струма“, а не в рамките на този дългоочакван период от 2022 година. Има реалната възможност, магистралата да е готова до 2020 година. Тъй, че всички тези придобивки за нашия регион са една добра предпоставка за развитието на бизнеса и предоставяне на по-добри условия за самите инвеститори и големите компании. Така че в скоро време очаквам в нашия региона да започнат да се случват много хубави неща.

Фокус: Какви ще бъдат основните реформи, за които ще настоявате през следващия парламентарен сезон и какво наистина трябва да бъде реализирано като цели?

Георги Андонов: Аз мисля, че следващия политически сезон ще бъде изцяло фокусиран върху темата избори. Голяма част от партии ще се концентрират в това да предоставят една бих казал добра платформа по отношение на своите кандидати и политиките, които те ще защитават пред своите избиратели. Смятам, че няма да се стигне до някакви сериозни промени и реформи по отношение на законодателството, защото в един такъв период на избори, много трудно се правят радикални промени и се взимат сериозни и важни решения. Според мен през следващия парламентарен сезон не трябва да се очакват кой знае какви промени по отношение на законодателния процес, но все пак ще се постараем всячески президентските избори да не се отразят на стабилността на страна при положение, че виждаме тежката геополитическа обстановка, която заобикаля страната ни, по отношение на промените, които се случват в Турция, конфликта в Близкия Изток, конфликта в Крим, заплахата от терористични актове в цяла Европа. Така, че това което ще се опитаме в парламента е да съхраним стабилността, която имаме в момента в България и президентските избори да не повлияят на самата стабилност. В страната ни за жалост анти кампаниите са много по приемани от обществото, отколкото позитивните такива по време на едни избори. Искрено се надявам, че политическите партии и въобще политическия елит ще осъзнае, че с една анти политика много трудно биха могли да се постигнат сериозни и добри резултати и да не прибягват до такива действия.

Фокус: Ще ми се да поговорим и по още една тема, свързана с дадената заявка от страна на пчеларите от Гоце Делчев, че ще излязат на протест, поради факта, че пръскането срещу нудуларен дерматит убива пчелните семейства. Вие запознат ли сте с този казус?

Георги Андонов: Запознат съм много добре с целия казус по отношение на напрежението, което има във връзка с пръскането. Това обаче е ситуация, в която много трудно може да се угоди, да се намери баланс и да се вземе такова решение, което да удовлетворява и двете страни. От една страна имаме едно много сериозно заболяване, заради което в нашата област бяха евтанизирани близо 1000 животни – едър рогат добитък. От друга страна обаче имаме едни земеделци, които наистина в последните години започнаха да се съживяват, а именно пчеларите. Българската агенция по безопасност на храните е тази, която трябваше да вземе решение което да балансира. Това решение с пръскането в един наистина неблагоприятен период от времето, когато точно има най-много събиране на прашец от пчелите не беше най-подходящия, но пък забавянето на пръскането щеше да има много по-големи и сериозни отражения и последици върху земеделието и най-вече върху животновъдството. Наистина решението е било доста трудно и разбирам пчеларите, които си имат своите основания да протестират, но се надявам, че от тук нататък и Агенцията по безопасност на храните, и Министерството на земеделието и храните ще намерят един добър диалог с всички страни и превантивно ще се взимат решения, така че да не се стига до възникването на подобни казуси.

Фокус: А смятате ли, че наистина пръскането срещу нудуларен дерматит може да е причини за повишената смъртност на пчелите в Гоце Делчев?

Георги Андонов: Не мога нито да отрека това твърдение, нито пък да потвърдя на 100 %. Но все пак смятам, че всяко едно пръскане, всяко едно вкарване на препарати в природата има своя негативен ефект и до някаква степен може да повлия на различни процеси. До каква ниво обаче биха могли да кажат единствено специалистите.

Фокус: Каква реколта от пчелен мед очаквате при така създалата се ситуация?

Георги Андонов: Това е доста експертен въпрос, на който няма как да Ви отговоря, защото не съм чак толкова голям специалист на тази тема. Това което обаче успях да разбера в контакт с пчеларите е, че наистина реколтата, която очакват тази година ще бъде доста по-малка в сравнение с предишни.

Фокус: Собствениците на кошери търсили ли са Ви за съдействие относно решаването на проблема и ако се докаже, че смъртността на пчелите има връзка с пръскането ще се обмисли ли вариант от страна на държавата за компенсация на тези хора?

Георги Андонов: За сега официално не сме говорили на тази тема с пчеларите, като до момента сме водили обаче доста неформални разговори с тях. На този етап мисля, че е по редно експертите да се замислят много сериозни и да направят проверки, за да установят дали тези проблеми, които наблюдаваме са изцяло в следствие на пръскането или има някаква болест на пчелите. Това наистина трябва да го кажат експертите и аз като част от законодателния орган няма как да взема каквото и да е било отношение преди тях.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене