Община Кресна ще търси 750 000 лв. безлихвен заем от Министерство на финансите

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на стари задължения

„Община Кресна ще кандидатсва пред Министерстото на финансите (МФ) за безлихвен заем в размер около 750 000 лева. Той е необходим за погасяване на стари задължения. По изискване на МФ ние сме разработили оздравителни мерки за подобряване на финансово икономическото състояние на общината за периода 2016-2019 година. Изпълнението им ще наложи спазване строга финансова дисциплина, ще имаме контрол на всеки 3 месеца от МФ. Това е своеобразен валутен борд“, съобщи пред Sandanski1.com Петър Петров – зам.-кмет на Община Кресна.

Според проекта за оздравителните мерки към 30 юни 2016 г. Община Кресна има 1.01 млн. лева просрочени задължения. Съседите са в списъка на МФ за общини във финансово затруднение. Планът предвижда за 3 години погасяването на заема.

Местният „валутен борд“ ще увеличи събираемостта на местните приходи (42-52% по различните пера в момента) и ще намали редица разходи.

Десетки недобросъвестни платци вече са получили покани да внесат в бюджета на общината задълженията си, чийто давностен срок изтича през 2016 г.

Ако това не стане доброволно, чрез публичен изпълнител тези задължения до 31 октомври ще бъдат събрани принудително.

Намаляване на разходите общината възнамерява да извърши чрез лимитиране на използваното гориво от МПС, принадлежащи й.

Ще бъдат наложени икономии и върху използваната електроенергия. В частност Община Кресна ще избере доставчик на ел. енергия на свободния пазар.

Ще бъдат ограничени и разходите за ремонти – ще се извършват само най-належащите, както и командировките на служителите и разходите за материали в Общинска администрация. От 1 янури 2017 г. ще бъдат съкратени двама чиновници, което ще икономиса 36 000 лв.

Очакваният общ ефект от оздравителни мерки е 892 480 лв. за трите години.

www.sandanskivesti.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене