Известен благоевградчанин изчезна мистериозно

Атрактивният благоевградски инж. Вълко Вълков, по чийто проект е строена Съдебната палата, е в неизвестност вече близо 2 месеца. Въпреки че полицията още не го е обявила за издирване в ежедневните си бюлетини, от Първо районно управление в Благоевград са разпространили портрета му с надпис „Търси се“ из селата около Благоевград. На тях „лицето Вълко Георгиев Вълков, на 60 години, от град Благоевград“ фигурира със снимка отпреди 6 години. Собствениците на заведения и обществени институции, където е разпространен изработеният на цветен принтер плакат, са инструктирани да следят зорко дали човек с визията на инженера няма да се появи наоколо, за да се обадят на някой от посочените телефони.

За мистериозното изчезване на инж. Вълков потвърди и кметът на с. Бистрица Георги Бочуков, който видял снимката му в местния мотел. „Донесли са я, защото засекли въпросния мъж в района на Бодрост, но от моето село никой не го е виждал, иначе щеше да ми каже”, обясни селският управник, който лично разпитал съселяните си.

Проучване на „Струма“ установи, че всъщност за последно инж. Вълков бил видян в Благоевград от комшии в средата на юни месец, когато водил кандидат-купувачи на апартамента си. Жилището още не е продадено, защото в него продължава да живее бившата му съпруга Адриана, учителка в СОУИЧЕ, с двете им деца.

Сигналът за изчезването в полицията всъщност бил подаден от бившата съпруга. Двамата се разведоха през 2013 г. и бракоразводното им решение стана абсолютен хит в Районен съд – Благоевград, след като двамата дойдоха при съдийката Габриела Тричкова с постигнато споразумение да продължат да живеят в наследствения апартамент на инж. Вълков на ул. „Алекси Величков“ 45 и да си плащат взаимно издръжка. Съгласно разпределението двете деца останаха да обитават детската стая на жилището, майка им – спалнята и дневната, а инж. Вълков – столовата. Особено любопитна бе частта в решението с родителските права – момичето бе оставено на майката, момчето – на бащата, а двамата родители получиха право да виждат другото си дете в определени съботи от месеца и освен това се подписаха под задължението да си плащат един на друг по 80 лв. за издръжката на хлапето, което е останало при другия родител.

Като капак по изричната молба на Адриана тя запази брачното си фамилно име Вълкова. От целия този наглед фиктивен развод двамата излязоха с обща загуба от 155,20 лв. за съдебни разходи, но в името на доброто съвместно съжителстване бившите съпрузи си поделиха и тази сума.

Инж. Вълков е бивш директор на „Главболгарстрой” в Благоевград и неуспял кандидат-политик – през 2007 г. бе независим кандидат за общински съветник, а през 2011 г. опита да влезе в ОбС – Благоевград с листата на Движение за Европейска Интеграция, което трябваше да се бори за правата на руската общност в Благоевград.

Освен с неуспешната си политическа кариера инженерът стана известен и с непрекъснатите граждански дела, които води от 2004 г. срещу съкооператори и роднини, позволили си да го отстранят от председателското място в кооперация „Детелина“ под бившата печатница. Съдебната сага между Вълков и всички останали бе толкова оспорвана и гореща, че по един или друг повод всички местни съдии се отведоха и делата бяха разпилени по съдилищата в други области. Тези дела, които още продължават, не успяха да върнат инж. Вълков на председателския пост, но му навлякоха прокурорско обвинение, че е фалшифицирал документи, с които е завзел офис и магазин в същата скандална кооперация.

Дори и хората, които не са чели за кариерата му като строителен инженер и кандидат за общински съветник, познават инж. Вълко Вълков заради атрактивния му външен вид – независимо от сезона, той не се разделя с каубойските си ботуши и шапката сомбреро.

През последните години обаче инженерът избягваше да се появява на обществени места. Негови комшии се надяват да не се е скрил някъде поради проблеми със здравето. Справка в НАП показва, че той е с прекъснати здравноосигурителни права – не си е плащал здравните осигуровки от месец май 2013 г. и според въведените тази година изисквания на Здравната каса трябва да плати кеш 697 лв., за да може отново да се ползва от правата си на здравноосигурен гражданин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене