Миряни искат молебен за дъжд! Попът: За безбожници не моля Бог

Миряни от дупнишкото село Бистрица молят свещеник Борис Минчев да отслужи молебен за дъжд – от два месеца не е валяло и реколтата по полето съхне. Хората от селото полагат огромни грижи, за да запазят реколтата, стават в 4.00 часа да полеят градините със зеленчук. Ливадите са изсъхнали от липсата на дъжд и се налага собствениците на животни да ги изкарват на паша в планината.

Отецът обаче е категоричен, отказа с думите: „Няма да се моля на Бога за дъжд, докато не се върнат иконите и парите, откраднати от параклис „Св. Марина”. За безбожници не се моля.“

Разочарован от поведението на някои миряни, свещеник Б. Минчев разказа: „На курбана на параклиса „Св. Марина“ край с. Бистрица дойдоха много хора. От църквата в селото сготвиха курбан за здраве. Всеки си взе по една паничка за здраве. Докато готвачите бяха улисани в работата, някой им задигнал маса, стол и две цинкови кофи. Срамувам се за тия хора. Пред около 100-ина души, да крадат от параклиса. Предния ден жените, които почистиха параклиса за празника, са открили иконите, разхвърляни по полето около храма. Касата е била разбита и ограбена. Кощунство! За какви хора да се моля на Бога. Св. Илия е наказал неверниците 3 години и половина без капка дъжд. И аз ще постъпя като него. Категорично отказвам да отслужа молебен за дъжд. От 15 години съм свещеник в черквата в село Бистрица. Досега съм правил три молебена и винаги се е изсипвал дъжд, който да спаси реколтата“, категоричен е отец Минчев.

Както вестник „Струма“ писа, преди седмица момче и момиче откриха изхвърлени във водния канал край селото две икони от параклиса „Св. Спас”. Страници от Библията бяха палени от осквернителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене