Спортен мегакомплекс за 24 млн. лв. на 103 дка изграждат в Разлог

Община Разлог е на път да реализира един от най-мащабните си и амбициозни проекти – изграждане на спортен мегакомплекс. Местният парламент вече даде зелена светлина на кмета Красимир Герчев да предприеме действия по обявяване на открита процедура за предоставяне на концесия върху концесионния обект за 35 години. Това стана на провелото се завчера редовно месечно заседание на ОбС.

Внушителното съоръжение ще бъде разположено на близо 103 дка площ в м. Байова борика край Разлог, в непосредствена близост до голф комплекса, като инвестицията, която бъдещият концесионер трябва да направи, е 20 млн. лв. без ДДС, или 24 млн. лв. общо. Спортният комплекс трябва да бъде изграден в срок до пет години от влизането в сила на концесионния договор, като годишното концесионно плащане ще бъде в размер на 1% от нетните годишни приходи на концесионера, но не по-малко от 5 хил. лв. без ДДС. Тази такса няма да се плаща през първите три години, когато бъдещият концесионер ще влага сериозни инвестиции в изграждането на обекта.

Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона, а също така и за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове. Според условията на концесията обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица, освен със съгласието на Общинския съвет в Разлог.

В плана за застрояване на спортния мегакомплекс се предвижда изграждане на футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 6000-8000 места, направен според изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и обслужващи помещения. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги с по 10 паркоместа.

Ще бъдат изградени още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 4000 места. Спортния комплекс ще разполага и с открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.

От предварително предвидените в плана за застрояване спортни съоръжения ще отпадне единствено закритият плувен басейн с олимпийски размери. Препоръка за това е дадена от експертите, изготвили предварителните анализи, чиито разчети сочат, че изграждането на такъв басейн ще оскъпи значително концесията, ще я направи неефективна за концесионера и той няма да успее да си върне инвестициите дори за максималния срок от 35 години.

Инвестиционен интерес към изграждането на мащабен спортен комплекс е депозиран в община Разлог още преди няколко години, което е наложило да се търси подходящ терен за изграждането му. През 2012 година Министерски съвет със свое решение предоставя в полза на общината 102 989 кв.м земя, чието предназначение е с начин на трайно ползване „нива”. Стартират процедури по смяна на предназначението и в края на миналата година начинът й на трайно ползване става „за изграждане на обект спортен комплекс”.

Кметът на Разлог Красимир Герчев сподели, че именно проявеният инвестиционен интерес е подтикнал общината да предприеме тази стъпка. „Две фирми депозираха миналата година инвестиционни намерения и представиха свои идейни проекти. Мисля, че на този етап не е редно да ги обявяваме, защото може да се явят и други кандидати, които желаят да инвестират в района, отговарят на условията и могат да кандидатстват за концесията. Мисля, че изграждането на един такъв спортен комплекс ще повлияе значително върху развитието на туризма и спорта в региона. Легловата база я имаме и тази стъпка според мен ще привлече още повече туристи, отбори и спортни клубове. Има изключително много отбори, които се готвят тук, ползват нашите стадиони и тези в региона, и с реализирането на спортния комплекс този интерес ще се засили”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев. Той подчерта, че документално имотът вече е обезпечен на 100 %, а от бъдещия инвеститор се иска само да изготви работните проекти и да направи своята инвестиция.

През октомври Разлог има вероятност да бъде домакин на европейската квалификация по футбол за аматьори, това обяви вчера кметът Кр. Герчев, след като заедно с министъра на спорта Красен Кралев посетиха тренировъчния лагер на стадиона в Годлево за юноши до 19 години, който се провежда по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, финансирана от ММС. Присъстваха още заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Антон Попов и членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене