Успешен старт на изпълнението на оперативните програми в област Благоевград

Успешен старт на изпълнението на Оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 г. в Благоевградска област отчетоха експертите на Областен информационен център – Благоевград на проведената днес работна среща с представители на медиите, областна и общинска администрации.

46 договора за над 837 млн. лв.  по различни проекти са сключени на територията на региона от началото на 2014 г., от които 99% са европейски средства. Най-много проекти с финансиране от Структурните и инвестиционни фондове в региона са с бенефициенти общините – 31 бр. проекти на стойност близо 90 млн. лв. От тях, по-голямата част – над 81 млн. – са за инфраструктура, а останалите близо 8 милиона са за инвестиции в социалната сфера. Проектите в подкрепа на бизнеса на територията на област Благоевград са 14 бр. в размер на 7 170 000 лв. Най-много средства ще бъдат разходвани за продължаване на строителството на АМ Струма по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. За Лот 3.1 (Благоевград – Крупник) и 3.3 (Кресна – Сандански) и тунел Железница са предвидени 740 милиона лв.

Най-много проекти на територията на Благоевградска област – 22 бр., се изпълняват в момента по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ – 7 бр. и по ОП „Региони в растеж“ – 5 бр.

Експерите на Областен информационен център – Благоевград запознаха присъстващите и с предстоящите процедури, които са предвидени да бъдат отворени за кандидатстване до края на 2016 г. по всички Оперативни програми. По 5 процедури по ОП „Иновации и кокурентоспособност“ ще могат да кандидатстват тази година фирми и предприятия със свои европроекти. Две от тях вече са отворени – за енергийна ефективност и повишаване на управленския капацитет на фирмите, а още 3 ще бъдат обявени до края на годината – за развитие на клъстери, за повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия и за разработване на продуктови и производствени иновации. Работодателите ще могат да се възползват от европейско финансиране и по 3 нови процедури по ОП „Развитие на човешките ресурси“, както и по 2 от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Големите общини в областта ще имат достъп чрез ОП „Региони в растеж“ до близо 82 млн. лв. Средствата са за изпълнение на интегрираните планове за градско развитие на Благоевград, Гоце Делчев и Петрич, както и за енергийна ефективност в Сандански и Разлог. По-малките общини ще имат възможност да ползват европейски средства за развитие на по-малка по мащаб инфрструктура по линия на Програма за развитие на селските райони, където до края на месеца се очаква да стартира Мярка 7.2

Към успешния старт на изпълнението на Оперативните програми в област Благоевград беше насочена и дейността Областен информационен център – Благоевград през първите 6 месеца на 2016 г., отчете в заключение на срещата Теменужка Стамболиева, управител на Центъра. През този период експертите на центъра са провели 15 публични събития с над 230 участника, предоставили са персонални консултации на 230 посетители в офиса, изпратили са писмен отговор на 465 въпроса, предоставили са материали за над 150 публкации в медиите, изготвили са над 50 бр. експертни материали – презентации, доклади, справки и др. Всички видове услуги – информационни, комуникационни, експертни и логистични са осъществени с цел осигуряване на по-голяма публичност и прозрачност на изпълнението на ЕСИФ в област Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене