Главният секретар на община Петрич елиминиран и за балотажа! Обвиненият въз основа на таен запис Туфчо Сандъкчиев остава под „домашен арест”: Целта им бе да ме отстранят от изборите, ще ги съдя в Страсбург…

Главният секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев ще остане под „домашен арест” и по време на балотажа, тричленният състав на Окръжен съд – Благоевград назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи от какво боледува и дали може да се лекува в ареста. Обяснението на 51-годишния петричанин, че страда от исхемична болест, че има 2 байпаса, че няколко часа преди съдебното заседание е получил сърдечен пристъп и екип на Спешна помощ е пристигнал в дома му, както и представената епикриза от личния му лекар, не успяха да убедят магистратите, че здравословното му състояние е влошено.

Без име

С мотива, че не са специалисти по медицина, съдиите поискаха лекар кардиолог, определен от директора на МБАЛ – Петрич, да прегледа Туфчо Сандъкчиев, да се запознае с медицинските документи и да даде заключението си за неговото здравословно състояние. На база на заключението на вещото лице, което ще изготви съдебномедицинската експертиза, съдът ще реши каква да бъде мярката му за неотклонение. Чак тогава вероятно ще бъде обсъждан и основният въпрос – дали е налице обоснованото предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен – че е принуждавал двама общински служители да излязат в отпуск или да идват редовно на работа.

Главният секретар Туфчо Сандъкчиев бе арестуван на 22 октомври късно вечерта след жалба на депутата от ГЕРБ Димитър Танев и обвинен въз основа на таен запис по телефона, направен от общинския служител Нако Манастарлиев на 11 септември.

„Никого не съм уволнявал. Този компромат бе изваден с цел да бъда отстранен от изборите и тя бе изпълнена. Ще ги съдя в Страсбург за това, което ми причиниха”, заяви вчера пред репортер на вестник „Струма“ Туфчо Сандъкчиев.

За да го подкрепят, вчера в Окръжен съд – Благоевград заедно с него бяха съпругата и дъщеря му, както и кандидат-кметовете на няколко петрички села.

Въпросът с телефонния запис е ключов за разследването, тъй като дори и за първокурсник по право е ясно, че той няма никаква доказателствена тежест в съда, след като не е изготвен по реда на НПК и по Закона за специалните разузнавателни средства. Той обаче е приложен към досъдебното производство, срещу което защитата категорично възразява. Адвокат Красимир Аврамов и колежката му Гергана Коларова вчера нямаха възможност да представят в съда доводите си по този въпрос, след като на първи план излезе съдебномедицинската експертиза, която бе поискана от прокурора и срещу която защитата възрази.

„Отговорът на това какво е здравословното състояние на Туфчо Сандъкчиев е важен както за нас като защитници, които обжалваме домашния арест, така и за прокурора, който го протестира. Назначаването на съдебномедицинската експертиза обаче преди балотажа на практика лишава Туфчо Сандъкчиев както от правото му да гласува, така и от задълженията му да организира изборите като главен секретар”, заяви адвокат Кр. Аврамов. Важно е да се знае, че Туфчо Сандъкчиев е неосъждан и престъплението, в което го обвиняват по чл. 167б от НК, е леко по смисъла на закона.

Вчера същият състав на Окръжен съд – Благоевград пусна на свобода другия петричанин, обвинен в две престъпления, като измени мярката на Христо Сиркаров от „задържане под стража” в парична гаранция от 3000 лв. Той бе арестуван на 19 октомври, след като при претърсвания в дома му бяха открити 3 списъка с имена на избиратели – 1 в лекия му автомобил и 2 в дома му, и бе обвинен за две престъпления. Първото е по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс – за това, че е предлагал пари с цел склоняване към упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лв. Второто му обвинение е за същото престъпление, но по ал. 3 – за това, че е организирал търговия с гласове, за което наказанието е лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 000 до 25 000 лв.

В хода на досъдебното производство са разпитани хора от списъците, като някои от тях твърдят, че им е предлагал по 20 лв., а други – че никога не са разговоряли с него. Христо Сиркаров вчера заяви, че изобщо не знае за какво става въпрос, тъй като не е гласувал, откакто е бил войник.

Адвокат Димитрина Харамлийска изтъкна, че той е неосъждан и има две деца, за които трябва да се грижи. Голямата му дъщеря била бременна и стягала годеж за тази събота, който щял да се проведе в дома им. Ако все пак съдиите преценят, че има данни за престъпление, да му наложат „домашен арест“, каза адвокатката.

Прокурор Милена Милева, която беше и на мярката на Туфчо Сандъкчиев, заяви, че годежът може да почака, тъй като, ако Христо Сиркаров бъде пуснат ден преди балотажа, съществува опасност да извърши друго престъпление, свързано с изборите. Съдът обаче прецени, че такава опасност няма, и му наложи парична гаранция.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене