НЕАДЕКВАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ГУБЕРНАТОРА БИСЕР МИХАЙЛОВ ПРОВАЛИ АСОЦИАЦИЯТА ПО ВИК В ПИРИНСКО

Неадекватното поведение на Областният управител Бисер Михайлов провали Асоциацията по ВиК в Пиринско.

Непълната незаинтересованост от страна на губернатора е довела до неосъществяването на водния цикъл. Темета за пропадането на грандиозния проект на „герберите“ е сред най – коментираната и от хората в Благоевград, които шушукат, че ако Бисер Михайлов си е свършил работата, както трябва до това нямало да се стигне.

Във връзка с предстоящо общо събрание на населението в община Кресна, което ще се проведе на  31.07.2016 г. общинска администрация Кресна изпрати до Областният управител г-н Бисер Михайлов писмо (в приложението), в което коректно е помолен да предостави информация, с която да се запознае населението в общината в дните преди събранието.

Публикуваме искането без редакторска намеса:

„Моля, изпратете ни Европейската законова норма (регламент, директива, решение), която задължава общините в България да се сдружат във ВиК асоциации; Предварителна оценка на въздействие на ВиК асоциацията; Стратегия за развитие на ВиК сектора в Благоевградска област с конкретни параметри за Кресна; Анализ на отражението на ценовата политика на ВиК асоциацията върху стандарта на живот в Кресна и другите общини в областта и други, сходни по съдържание с горните документи, с които да запознаем гражданите на община Кресна преди провеждането на общото събрание.“

Днес, 3 (три) дни преди деня на провеждане на общото събрание в община Кресна е получено писмо с Изх.№ 10-03-22(1)/26.07.2016 г. (в приложението), което няма нищо общо с исканите от администрацията материали, не отговаря на нито един от въпросите.

Например, от съдържанието на отговора става категорично ясно, че не „Брюксел“ е създал АВиК, нито той императивно е изискал сдружаването на общинските ВиК опратори, нещо за което г-н Николай Георгиев – кмет на община Кресна алармира в свое открито писмо ( https://plus.google.com/u/0/114797941361341471967/posts).

Още по-малко „Брюксел“ е наложил ограничението за финансиране на общинските ВиК дружества през българските оперативни програми. Напротив, всичко е дело на, да цитираме кмета: „средностатистически чиновник в министерство, на който е наредено да разпише тази глупост и той „безмозъчно“ го е направил?“

Без да навлизаме в повече подробности е желателно да се обърне внимание на още един факт. Писмото на областния управител завършва с думите:

„Предоставянето на ВиК услугите в обхвата на консолидираната територия (за цялата област Благоевград) ще се извършва при еднаква цена на услугата „доставяне на вода“, „отвеждане на отпадъчни води“ и „пречистване на отпадъчни води“. Потребителите заплащат само цената на услугата, която получават. Цената на ВиК услугите подлежат на одобряване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) като се следи за социалната й поносимост, която е нормативно определена и е в размер на 2.5 % от средно месечния доход на лице от домакинството в региона.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене