Съпартийци на образователния министър М. Кунева печелят ударно директорски постове в Пиринско

Началната учителка Таня Янкова, председател на общинското ръководство на „Движение България на гражданите” спечели конкурса за директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли.

След проведените писмени изпити претендентите за шефските постове в СОУ – Симитли, гимназия „П. К. Яворов“ – Петрич и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Кавракирово се явиха в петък /22. 07/ на устен изпит – интервю, а вчера бяха оповестени резултатите от конкурса за директори на трите училища.

Учителката в СОУ – Симитли Т. Янкова бе в конкуренция за шефския пост с още 6-има кандидати, сред които колежките й Анета Марянска – главен учител по начална училищна педагогика, преподавателката по информатика и информационни технологии Мария Ортомарова, бившата директорка на ПТГ Вера Влахова, Величка Балабанова, Здравко Ушатов, Златка Гергинова.

В началото на месец май Т. Янкова оглави партийната структура на ДБГ в Симитли. Тя бе избрана единодушно за председател на общинското ръководство на „Движение България на гражданите” на учредително събрание на партията.

От партията на настоящия министър на образованието и науката М. Кунева е и новата директорка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Кавракирово Розалина Ружина, която досега преподаваше в ОУ „Антон Попов” в село Самуилово. Останалите претенденти за поста бяха дългогодишният начален учител в Кавракирово Костадин Ташев, бившият служител на национален парк-музей „Самуилова крепост” Георги Карагогов, Вера Влахова и Блага Христова.

За ръководния пост в гимназия „П. К. Яворов“ – Петрич спориха общо 6-има кандидати – Василка Шаламанова, Илияна Сарикова, Вера Влахова, Таня Георгиева, Филка Манчева, Кристина Касабова. Конкурса е спечелила учителката по информатика и информационни технологии с 16 г. стаж Таня Георгиева. Предстои всички участници в конкурса да получат уведомителни писма, след което в 7-дневен срок могат да се обжалват резултатите. Ако няма възражения от другите участници, новите директори ще встъпят в длъжност в началото на август с влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищно образование.

Междувременно вчера на устния изпит в МОН се явиха и общо 19-те кандидати за директор на Благоевградската професионална гимназия, СОУИЧЕ, ПМГ „Акад. С. П. Корольов и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатска.

Първи в 9 часа сутринта пред 5-членната комисия, съставена от 3-ма експерти на МОН, 1 на РИО – Благоевград и представител на община Благоевград в лицето на началника на отдел „Образование” Симона Митова, са застанали 7-те кандидати за БПГ – учителят по география в ПМГ Антон Драгоев, преподавателката по информатика в Гимназията по строителство Емилия Тошева, зам. директорката, понастоящем вр. и. д директор на БПГ Йонка Величкова, Вера Влахова, бившата директорка на Гимназията по туризъм и лека промишленост Кирилка Павлова, Мая Стоева и Петър Тумбев. В 11 часа са започнали и изслушванията на 6-имата желаещи – А. Дрогоев, Е. Тошева, В. Влахова, К. Павлова, Р. Георгиева и С. Абаджиев, да оглавят СОУИЧЕ. Устният изпит е продължил с кандидатите за директори на ПМГ, където за поста се конкурират настоящият пом. директор на училището Н. Каращранов, В. Влахова, Е. Тошева и пом. директорката на Математическата гимназия в Бургас Росица Георгиева. В 14 часа са започнали и интервютата със Здравко Тачев, Петър Стоянов и Вера Влахова, кандидати за директори на училището в с Блатска.

„Изпитът не беше труден. Продължи не повече от 15 минути на човек. Всеки един от членовете на комисията ни задава въпроси, свързани с нормативната уредба, визията и идеите ни за развитието на училището. Все още не знаем резултатите, казаха, че ще ни информират най-рано утре /б. р. – днес, 26. 07/“, разказаха явили се на изпита.

Запознати споделиха, че кандидатстващата за директорка на 10 училища, бившата шефка на Техническата гимназия в Сандански Вера Влахова, отново не е успяла да сдържи емоциите си и е влязла в противоречие с изпитната комисия. Припомняме, че миналата година при предишната си визита в МОН, когато се яви на конкурса за директор на ПТГ, педагожката сътвори зрелищен скандал в просветното министерство, като категорично отказала да отговаря на въпросите на експертите.

А иначе в образователната гилдия в Благоевград упорито се коментира, че фаворит за директорския пост в СОУИЧЕ е художникът и учител по рисуване Светлин Абаджиев, който е и член на „Движение България на гражданите”. Официалните резултати от конкурса ще бъдат оповестени до 3 дни след провеждането.

Днес /26.07/предстоят интервютата и с кандидатите за директори на СОУ – Сатовча, 1-во ОУ – Гоце Делчев и ОУ „Братя Миладинови“ в с. Конарско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене