Уникални тетрадки с послание и ликът на Гоце Делчев по случай Денят на народните будители подариха на ученици от Трето ОУ ръководството на ВМРО

Председателите на ВМРО и Женското дружество на ВМРО в Гоце Делчев, д-р Иван Канелов и Снежана Стоева днес  подариха на най- малките ученици от Първо Основно Училище „Братя Миладинови , уникални  тетрадки по случая Денят на народните будители с послание и ликът на  войводата Гоце Делчев .

Дарителите връчиха около 50 от уникалните  тетрадки  на временно  изпълняващата длъжността директор на гоцеделчевското Трето ОУ, Димка  Мурджева  които ще бъдат раздадени на  най- малките ученици от името на ВМРО  по случай Денят на народните  будители .

От ръководството на училището  благодариха за  отличната инициатива на ВМРО Гоце Делчев и не скриха че за тях вниманието на ВМРО бе истинска изненада дни преди  празника .

На 1 ноември честваме Деня на народните будители.

 

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/.

 

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“.

В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене