ПОТРЕС! Ето какво ядем! Сгъстяват млякото с лепило за месо!

Нов трик за сгъстяване на киселото мляко прилагат някои производители. Имаме много сериозни съмнения за влагане на трансглутаминаза, алармира Богомил Николов, шеф на Асоциация „Активни потребители”, цитиран от „Телеграф”.

Той обясни, че става въпрос за слепващ елемент, който позволява да се получи желаната консистенция. Така продуктът може да съдържа по-малко истинско мляко и повече допълващи заместители.„Имаме идея как се открива това вещество, но лошото е, че няма официален метод, по който да става това”, каза Николов. Затова той настоя да се вземат спешни мерки, за да може това ново явление да бъде спряно навреме.

Въпросното вещество, известно още като лепило за месо, вече масово се използва и в сиренето, за да бъде то по-твърдо. Това позволява в него да се влага по-малко мляко и да не се спазва естественият процес на зреене.

Шефът на „Активни потребители” подчерта, че в интернет има доставчици, които предлагат свободно трансглутаминаза и в сайтовете си пишат за какво служи. Николов даде пример и за трикове с месото. На едно от изложенията на щандовете се продавала добавка течен пушек, за да се правят колбасите с вкус на пушено. Николов препоръчва на хората да избягват продуктите със стандарт като гаранция за качество.

„Не знам защо хората ги разлюбиха”, коментира той. Николов съобщи, че в някои от продуктите без стандарт било открито три пъти по-високо съдържание на калций. А има европейски регламент, който дава горна гаранция за него. Когато се влагат остатъците около кокалите, съдържанието на калции се вдига, обясни Николов. Той каза още, че организацията, която ръководи може да направи проверките на месни продукти. Той смята, че тези, които не са по стандарт, ще бъдат с по-високо съдържание на вода.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене