Първи благоевградски събор се проведе в Чикаго

Благоевградчани, живеещи и работещи в Чигако, се събраха на своя първи „Благоевградски събор“. Стотици семейства, свързани с областния център на Пиринска Македония, огласиха с песента „Моят роден град“ парка “Pavilion” в Чикаго.

Нашенци развяха знамето на града и изпълниха песента за пиринските орлета.

На импровизирания пикник се събраха около 150 благоевградчани със семействата си. Празникът не мина и без сладка раздумка за спомените от концертите на някогашния фестивал на политическата песен „Ален Мак“, за баражите, за плажа и диполоматическия корпус.

Двете приятелки Илка и Радостина изненадаха всички с любопитна викторина. Най-много верни отговори дадоха грамаждани, но точни попадения имаха и представителите на ромската махала, Орлин махала и Еленово.

Празникът премина в игри и песни до късно вечерта.

Благоевградчаните, които живеят и работят в Чикаго, си дадоха дума да се събират поне три-четири пъти в годината. Българи от Благоевград има във всяка сфера на имигрантския живот в Чикаго – в науката и медицината, съдебната система, производството, музеите, и не на последно място в транспорта. Още в началото на демокрацията, през 1990 г., благоевградчани пристигат в Чикаго и започват трудния път на имигранта, за да се превърне по-късно ветровиятият град в притегателен център и за други от града на принските орлета, поели през океана. Някои от първите пристигнали, след свалянето на режима, са Симеон, Васко и Стела Габерови, Калин и Здравка, Стефан Стоилов, Йорданка Соколова и Лозан, Галя, семейството на отец Валентин Ноцков, Георги Узунов и много други, които помагат на идващите нови имигранти. „Благоевград е свято име за нас и се гордеем с него”, коментира главният организатор на първия Благоевградски събор Катерина Ангелова.

Назаем от chicago.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене