СЕНЗАЦИЯ! Секти пак плъзват из Благоевград

Силвия СТОЯНОВА

Нови религиозни култове налазиха цяла България. В съ­щото време и известните вече секти са се активизирали в последната половин година. Богословите намират причи­ната в слабата и раздирана от интриги Българска православ­на църква, както и в тоталното бездействие на ДАНС, която пък няма специалисти, които да преценяват колко опасна е дадената секта.

Следите от няколко самоу­бийства на младежи в послед­ните години водят към секти, които са ги склонили да го направят. Въпреки настоятел­ното търсене на истината от родителите им досега посочен виновен няма. Последното са­моубийство, за което се заго­вори, че е заради секта, е това на Калина от Рударци, която се застреля след инструкция в SMS. Все повече дейността на сектите се изнася в интернет и зарибява тийнейджърите през различни социални групи и сайтове.

Има развитие на дейността на сектите, потвърди и отец Силвестър Янакиев от сли­венския храм „Света София“. Мормоните и „Свидетелите на Йехова“ се раздвижиха около православния Великден, до­пълни той. Ако БПЦ и ДАНС работеха заедно, много дви­жения, сред които и „Свидете­лите“, щяха да бъдат изгонени от България, категоричен е свещеникът, който е наистина притеснен от бума на религи­озни култове у нас.

До този момент на терито­рията са известни над 100 религиозни течения, но в по­следната година ситуацията се променя. Регистрират се като фондации, канят хората на ду­ховни лекции, на семинари за самоусъвършенстване, пеят мантри, а достатъчно облъче­ните се посвещават и в същин­ската част.

Според специалистите „Сви­детели на Йехова“, които са регистрирани като легитим­но вероизповедание у нас, са втората по опасност секта в света след сциентолозите. По­следните също имат предста­вители у нас, но отделни техни хора действат на територията на София и Варна. До ден дне­шен сциентолозите нямат ре­гистрация в България въпреки няколкото си опита, но това не пречи да действат тайно и на парче.

Сред много опасните са и т.нар. комунални култове, които са затворени и карат хората си да се изолират от обществото. Типичен пример е фондация „Мечта“ на Пламен Ангелов от Благоевград, където загина студентът Марио, след като дари имоти. Руската секта „Анастасия“ също. „И при тях има момент на отчуждение от хората – събират им парите, за да купят някаква безлюд­на местност, да рият с крака и да си правят дупки, в които живеят. Да им оберат парите и да ги оставят да живеят в пусти­нята“, обясняват вещи в делата на сектантите.

ЯДАТ ОРГАНИ НА МЪРТЪВЦИ И СЕ МАЖАТ С КРЕМИ­РАНИ

ДАНС и проку­ратурата започ­наха разслед­ване в Благоевград на секта, която набира сила в страната. „Участниците в организация­та ядат органи на мъртъвци и се мажат с прах от кремирани трупове. Трябва тотално да се откажат от себе си. Така по­следователите на хиндуистко религиозно течение смятат, че убиват човешкото его и от­ричат представата за човеш­ка красота. Наричат се агори и почитат бог Шива“. С тези данни Емил Велинов от Дирек­цията по вероизповеданията подаде сигнал в края на мина­лата година. Известно било, че проповедникът е завърналият се от Индия софиянец Иван. Според агентите финансира­нето на фанатиците идвало от чужбина, защото тази секта не се занимавала с финансови въпроси.

БУМ НА ДЕЦА САМОУБИЙЦИ

Все по-често контактът с уче­ниците става в интернет. Хо­рата, които ги зарибяват, вече са на тяхната възраст – пред­варително обучени от сектата. Следва среща и приобщаване към култа. Смъртните случаи минават като поредното само­убийство. В нито един от случа­ите разследването не е стигна­ло до конкретните хора, които са склонили тийнейджърите да отнемат живота си.

17-годишната отличничка Калина от Рударци се самоуби с пистолета на баща си след SMS от сектанти, които й по­сочили точния час, в който да дръпне спусъка. Разследване­то проверява информацията, че на погребението на Калина са пристигнали възрастен мъж с три облечени в черно девой­ки. Говорели на френски, сме­ли се демонстративно и пеели песни пред трупа на момичето.

Не е ясно какво проповядва тази секта, но случката прили­ча на някои други самоубий­ства на тийнейджъри от сто­лицата преди години, обясниха разследващи. Калина е дейст­вала по инструкции.

Такива инструкции изпълня­ва и Цветина от Чепинци. Пре­ди 4 години майка й я намира обесена на балкона в къщата им. Примката е направила сама от въже, което е донесла преди половин година. Минути преди да посегне на живота си, Цветина е била в интернет, където е проверила как точно да направи примката си. И до днес полицаите търсят хората, с които е общувала година пре­ди да се самоубие и са я нака­рали да се принесе в жертва.

Малко преди нея синът на виден столичен лекар също отнема живота си. Използва за целта скалпела на баща си. Преди това чете в интернет къде се намира сънната арте­рия и го забива сам там. Друго момче от същото училище, кое­то отрича инцидентите, излиза по пижама от дома си и скача от малка, но достатъчна висо­чина в коритото на река Вла­дайска посред нощ и умира.

УЧИТЕЛИ ЗАРИБЯВАТ ХЛАПЕТАТА

В някои от случаите през по­следните години има данни, че учители са зарибявали деца. Става дума за самоубийство в Търговско-банковата гимна­зия на 18-годишната Теодора Терзиева. Семейството й също е категорично, че ув­лечението на Теодора, която се хвърля от блок, започва от учителя по философия. „Една-един­ствена учебна година той е там и после изчез­ва. Аз исках да се срещ­на с него. Те казаха, че никой не знае къде е, ваканция, напуснал ли е и така се замазаха не­щата“, разказва бащата Румен.

Учителят по филосо­фия Росен Ангелов пък бе посочен от приятеля на самоубилия се Марио Нушков от Благоевград като човека, който го е подтикнал към това. Екстремният преди това състезател започнал да ходи бос, да общува с природата и да приписва свои имоти на фондация „Мечта“, зад която стои Ангелов. А след това се самоуби.

Протести изхвърли­ха Ангелов от учили­щето, в което препо­даваше. Към днешна дата духовният „гуру“ проповядва основно във фейсбук. Негови сподвижници там са хора с научна дейност в Техническия универ­ситет, които също се обявяват за нов начин на живот, космически и божествени сили, кои­то да го направляват, и други познати меха­низми на сектите.

ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР ЯКИМОВ: НЕ ИСКАТ ПАРИ. ИСКАТ ДУШИТЕ НИ!

Хората се самоубиват заради много неща и за жалост мла­дите се поддават на внушения. Срещал съм случаи, когато хора с лабилна психика пося­гат на живота си заради лошо обгрижване в сектата. Прием­ат всякакви странни действия като проява на Светия дух. Много е лесно, когато имат начална фаза на шизофрения например и друго психично отклонение. Със съответните прояви на натрапчиви мисли и гласове при тях директно се приема, че Господ говори. Когато един пастор започне да насърчава да слушат гласа му, ефектът може да бъде фа­тален, защото мислите им са суицидни.

България не е финансова те­ритория за сектите, те искат да печелят души, власт, безбож­ност. Ето виждаме петдесятни­те как се формират и организи­рат и от години насам участват дори в избирателните процеси с партии. Те искат влияние, власт.

Когато свещениците са кал­пави, когато са некадърни и не се интересуват от божието и не искат да работят за Бога на всяка цена, не могат да привле­кат хората към себе си. Нашата църква не си върши работата от доста време. Надвиха педе­расти, всякакви безбожници, които се правят на свещеници. Активността на сектите е доста по-добра от тази на църквата и това е причината да решат, че са господари на ситуацията и да се активизират.

От години насам говоря с хора от ДАНС, винаги съм предлагал помощта си. Не мо­гат да различават кога една секта е опасна и кога не. Те нямат специалисти и ако има едно нормално съдействие между ДАНС и църквата, на много организации ще бъде от­казана регистрация и ще бъдат изгонени като в много други държави. Има основания „Сви­детели на Йехова“ да бъдат махнати от България.

СИНЪТ НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ ИСКАЛ ДА ВКАРА У НАС АМЕРИ­КАНСКА СЕКТА

Синът на Стефан Данаилов Владимир, майка му Ирен Кри­вошиева и актьорът от „Под прикритие“ Ивайло Захариев са само част от хората, които през годините са имали раз­лични залитания към религи­озни култове и течения.

Владимир, който цъфна в „Биг Брадър“, а след това Лам­бо го призна за свой син, смя­таше да пренесе и у нас една от популярните американски сек­ти „Слово на живот“. Майка му Ирен Кривошиева също е сред последователите й.

Ивайло Захариев, нашумял с ролята си на Мартин в сериала „Под прикритие“, пък залита по евангелистките учения и от години посещава техни литур­гии. Дичо и Жана Бергендорф са другите известни имена, за които се говори, че са били сред привържениците на раз­лични течения през определен етап в живота си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене