Жители на жк „Развесена върба“ в Дупница – май никой не ви е виновен!

Костадин МАРКОВ
За типичната българска черта ни сигнализира в писмо до нас наша читателка, живееща в един от най-хубавите квартали в Дупница. След обновяването на жк „Развесена върба“, кварталът стана много красив, но…
„Здравейте! Пиша Ви относно детската площадка в квартал „Развесена върба“. Здравето и животът на най-малките, за които е предназначена, са застрашени от следното. На територията на самата площадка влизат големи деца с колела, които карат бързо и без да се оглеждат, или си оставят колелата на земята, и то точно там, където пречат на малките да играят (например пред пързалката). Ритат силно тежки топки и често удрят с топката малките – 2-, 3- и 4-годишните, които нямат изградено чувство за самосъхранение и не могат да се пазят. Навиват синджирите на люлките около горната греда и те стават недостъпни за малките. Вече липсват и доста дъски от оградата. Да не говорим, че на площадката стопани си пускат кучетата, които лаят и плашат децата. Но най-фрапиращото е, че има майки, който най-редовно си позволяват да пушат на пейките вътре на самата площадка, точно до малчуганите. Първо, че застрашават здравето им, и второ, какъв пример дават на децата? Да не говорим за боклуците, които оставят след себе си, които никой не е длъжен да им събира. Има поставени табели с ясно написани правила, но те не се спазват“, се казва в мейла на нашата читателка, която призовава компетентните институции да предприемат мерки.
Тези проблеми са по-скоро от компетенцията на всички родители, живущите в района и на нас самите.
Подобни сигнали за родители, изхвърлящи боклуците си в самата детска площадка или увредени умишлено огради и детски съоръжения сме получавали и за жк. „Дупница“, и за „Тригълната градинка“, където нехайството и най-вече безразличието са очевидно водещи. А там са нашите деца, там сме ние. Замислете се!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене