Ген. Кирчо Киров: Трагедията в Ница вероятно е дело или на „Ислямска държава“, или на „Ал Кайда“

Начинът, по който е извършен атентатът в Ница, е нов. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, във връзка с нападението във френския курорт. Той обясни, че при подобни атаки досега не са били използвани моторни превозни средства. Ген. Киров посочи още, че трагедията в Ница вероятно е дело или на „Ислямска държава“, или на „Ал Кайда“.
„Склонен съм да мисля, че нападението е дело на известни терористични структури или техни подразделения, които са по-малко известни. Според мен в случая става дума или за „Ислямска държава“, или за „Ал Кайда“.
„Според данните извършителят на нападението е от тунизийски произход, тоест той е от афро-арабски произход. В Ница и като цяло в Южна Франция има достатъчно анклавии с хора от такъв произход, които са лесни за манипулиране и до голяма степен процесите на радикализация се развиват именно при тях“, каза ген. Кирчо Киров. Според него усилията на френските спецслужби трябва да бъдат концентрирани към квартали, населени с имигранти, които са податливи на радикализация и трябва да бъдат интегрирани. Оттам идва най-голямата заплаха за подобни актове като този в Ница, защото в затворените общества се създава гъста мрежа от информатори, организиращи атентати, поясни ген. Киров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене