Национален парк „Рила“ ще почете паметта на Мими Праматарова

В местността Яворова поляна над село Говедарци от 11 ч. на 15 юли 2016 г., дирекция „Национален парк „Рила“ организира инициатива в чест на 60-годишнината от рождението на Мими Праматарова – първият директор на НП „Рила“.

Мястото на събитието е ботаническият маршрут „Приятели на растенията“, който тръгва от Яворова поляна в чест на Мими Праматарова, за нейната сърцатост и професионализъм в защитата на природата. През 2006 г. на една от скалите на първата по рода си специализирана ботаническа пътека в България е открита паметна плоча, за да може всеки посетител да научи за „Царицата на Рила“.

За участие в инициативата са поканени представители на МОСВ, дирекциите на Националните паркове „Пирин“ и „Централен Балкан“, РИОСВ-Благоевград, кметове на общини и кметства от района на парка, представители на природозащитната общност в България, научни, образователни и културни институции, неправителствени организации, медии.

Събитието ще открие директорът на Национален парк „Рила“ – Красимир Андонов. Поканени са представители на сдружение „Природен фонд“, фондация „Информация и природозащита“, Национален доверителен ЕкоФонд, фондация „Рила планина“ и партньори на парка. Проф. Димитър Пеев, автор на ботаническия маршрут ще представи специализирания маршрут, като участниците ще имат възможност да посетят и паметната плоча на Мими Праматарова в местността Големия мост.

Дирекцията на НП „Рила“ е отпечатала паметна брошура „Ботанически маршрут Приятели на растенията – Мими Праматарова“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене