Днес църквата почита милостив светец, имен ден празнуват Мартин, Марто, Марти…

На 12 октомври църквата почита паметта на един от най-праведните християни, чиито мощи и днес вършат чудеса – свети Мартин, наречен още Милостиви.

Бъдещият светец и покровител на Франция е роден в Панония през 316 г. сл. Хр. (в днешната територия на Унгария, Хърватия и Австрия), в нехристиянско семейство.

На десет години той се обръща към християнството и става катехумен (оглашен) в местната християнска община, въпреки протестите на своите родители.

Мартин служил в Галия и дори достигнал до по-висок чин в редиците на армията. Там получава видение от Бога и става духовник. През 371 г. св. Мартин, против волята си, бил избран за епископ на град Тур.

Като епископ св. Мартин обръща много внимание на евангелизацията на местните хора, които били езичници. Св. Мартин се преставя пред Бога в гр. Кандес на 8 ноември 397 година.

Той става един от най-почитаните светии на Запад.

Свети Мартин доживял до 80-годишна възраст, когато Господ прибрал душата му в Рая. Това се случило на 12 октомври през 400 година.

Още от първите дни, в които тленните останки на Свети Мартин били положени в гроба, безброй чудеса започнали да се случват с вярващите, които отивали да му се поклонят.

На 12 октомври имен ден празнуват всички, които носят името Мартин, Марто, Марти, Мартинел, Мартен, Мартина, Марта, Мартинела, Мартена и производните им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене