Борисов обмисля кадрови промени в кабинета

Премиерът Бойко Борисов обмисля кадрови рокади в кабинета. Това се разбра от думите му по време на интервю в сутрешния блок на БиТиВи.

Той не пожела да уточни от кои министри е недоволен.

„Може би ще има някоя друга рокада“, лаконично обяви той.

Борисов обясни, че за разлика от предишния мандат, сега има коалиционни партньори и първо ще мотивира пред тях исканите смени и тогава ще ги обяви публично. „Ако не са съгласни, остава сегашното положение“, обяви той.

По казуса с министъра на културата Вежди Рашидов, който отправи заплахи към водещ от БНТ,
премиерът обясни, че му се накарал, а той вече се извинил „сто пъти“. „Мине не мине и той излезе, понеже е емоционален човек, мина през ада с рака на гласните струни, има чувство за справедливост, но забравя, че е министър, че всяка негова дума може да се обърне срещу него. И аз от името на Вежди и на всички, ако е прекалил, се извинявам, но той е добър човек“, обобщи ситуацията премиерът.

Той отново отказа да съобщи коя ще е кандидатурата на ГЕРБ на предстоящите президентски избори и препрати към септември, но обяви, че ако партията загуби, още вечерта в изборния ден ще обяви предсрочни избори.

В същото време той се обърна към другите партии с риторичния въпрос защо техните лидери не се кандидатират за поста, което било съвсем естествено и даде пример със себе си, че когато трябвало да е мажоритарен кандидат се явявал „срещу когото и да е“.

„БСП има нов лидер, какво по-естествено има от това г-жа Нинова да се кандидатира?“, попита той.

БСП ми помага за АЕЦ „Белене“

Приемам искането на БСП за отхвърляне на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“ като протегната ръка за преговорите, каза Борисов в отговор на въпрос. „Считам, че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят“, обясни Борисов.

„Когато имаш и вариант, че ако цената не ти е изгодна, няма да играеш ва банк, преговорите текат по един начин. Затова мисля, че в този случай БСП ми помагат“.

Според него обаче, ако БСП са били искрени в исканията си, са имали на два пъти възможност да размразят проекта. „През 2006 година БСП подписват договора, ние идваме есента на 2009. И този договор е направен пожелателно – накрая му казват важните неща. Оттам започва сагата, защото най-важните неща са посочени накрая“, коментира той.

Премиерът отбеляза, че всеки ден сумата, която България дължи след решението на арбитража нараства със 168 хил. евро. Всеки ден „цъкат“ по 250 хил. лв., защото „те не са подписали договора като хората“, посочи Борисов. Той прогнозира, че общо загубата покрай този проект се равнява на около 3 млрд. лв.

Не коментирам решенията на съда

В отговор на въпрос за отказа на съда да регистрира партията на Лютви Местан – ДОСТ, премиерът обяви, че не коментира решения на съда. Въпреки това се възмути от санкцията срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров от 3 хил. лв., защото самият той като успял да го осъди трябвало да плати 35 хил. лв. такси, което било две трети от годишната му заплата. В отговор на въпрос премиерът обясни, че заплатата за този пост трябва да е поне 10 хил. лв., защото в момента дори чиновници, които работели по европроекти взимали повече от министър-председателя в България. От неговото правителство обаче нямало да излезе предложение за промяна в заплащането на този пост.

www.dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене