Епидемиолог: Европа не е застрахована от зика, възможна е епидемия

„Фактът, че в Румъния е установен случай на зика означава, че в Румъния има добър епидемиологичен надзор. Заболяването минава леко за два до пет дни, 20% от заболелите могат да развият лека клинична картина, но може да премине и без симптоми. Това обяви в предаването „Тази сутрин” епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че вирусът е опасен за бременните жени, които заразяват плода и бебето може да се роди с малформации. В България засега няма данни за заразени със зика, но страната не е застрахована – болестта се пренася основно чрез комари.

„Задача пред континентална Европа е да не се допусне циркулация на вируса. Възможна е епидемия, ако не се вземат мерки”, коментира проф. Кожухарова.

Относно предстоящите Олимпийски игри в Бразилия, където циркулира вируса зика, епидемиологът уточни, че игрите се провеждат в зимен за Бразилия сезон, когато комарите са по-малко.

Относно летните вируси Кожухарова каза, че те не могат да се нарекат грипни, навремето ги наричали летни диарии. От тях можем да се предпазим с добра хигиена – лична и обществена, съветва епидемиологът. Летните вируси, които са придружени от повръщане и диария, са най-опасни за бебетата, защото се обезводняват бързо.

www.24chasa.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене