Благоевградска лекарка се разходи по кейовете на Кристо

Шефът на отделението по гастроентерология към МБАЛ – Благоевград д-р Марияна Чаракчиева успя да се докосне до гения на най-известния българин в света на изкуството Кристо, тя се разходи по Плаващите кейове в италианското езеро Изео, които за три седмици бяха посетени от над 1 000 000 души от целия свят.

3Виновник за пътуването и уникалното преживяване е дъщеря й Ина, която в продължение на няколко месеца е била част от екипа на Кристо, монтирал кейовете. Какво е да ходиш по водата наред с хора, дошли от другия край на света, публикуваме емоционалния разказ на д-р Чаракчиева, която не се разделя с парченцето жълт плат, останал й като спомен за цял живот от творението на Кристо:

Благодаря ти, Кристо!

Тръгваме за Бергамо в 14.10 ч., последно в 16.55 ч., защото самолетът закъснява поради стачка на летищните работници в Англия, поне така каза и се извини главният стюард. Пристигане в Бергамо след час и 45 минути. Отново закъснение на колата, с която ни посрещна Ники, заради засилен трафик на пътя към Изео.

2В крайна сметка настаняване в хотела на брега на езерото. Прекрасен залез. След това вечеря в ресторанта – спагети със скариди, сухи домати и сирене. Среща със сестрата на Жан Клод – Джойс. Много приятна дама, учител в Ню Йорк, в момента пенсионер. Двете са родени в Казабланка. Познава Кристо повече от 50 години. Следва го навсякъде по света, където има негови проекти.

На следващия ден е Еньовден – 24 юни. Събуждане рано сутринта. Слънцето не беше изгряло. Чудесна гледка от терасата на стаята към езерото. Тоалет и разходка до селището. Планина, път, жп линия, които свързват селищата покрай езерото. Хора, много хора, тръгнали да видят Плаващите кейове на Кристо. Млади, стари, деца, инвалиди в колички. Пеша, с автобуси или влак. В този момент нещо в гърлото ме задуши и сълзите ми потекоха. Заплаках от гордост, от радост, от вълнение, от съжаление за тези, които отричат всичко българско. Един българин – Кристо, подобно на Христос, е накарал хората да му повярват и да го следват. Невероятно, но истинско. Видях го с очите си, усетих го с душата си. Представих си Виа Долороза и Виа Камино. Пътища, изпълнени с хора. Пътека, направена от Кристо. В момента той е най-известният българин в света.

Харесвала съм винаги произведенията му, мечтала съм да разгледам неговите творби, но не съм си представяла, че такива силни чувства ще бушуват в душата ми.

Понякога мечтите се сбъдват. Срещата ми с Кристо е сбъдната мечта. Тя се осъществи благодарение на моята дъщеря Ина, която участва в изграждането на проекта на Кристо – Плаващи кейове. Благодаря ти, Ина! Хубаво е чувството, когато родителите сбъдват мечтите си благодарение на своите деца. Цялата си майчина любов съм вградила в децата ми. Сега те сбъдват моите мечти. Горда съм с това! Оставила съм следа, която искам да остане и в моята внучка Миа. Тя живее далеч от България, но е записана на нашата улица в Благоевград.

Към 11 ч. се качихме на лодката на Кристо и потеглихме към Плаващите кейове. Не усещах друго вълнение, освен това в сърцето ми. По време на разходката Ина разказваше за проекта, в чието изпълнение тя е взела дейно участие. От октомври до юни екипът, в който участват около 40 българи, е успял да сътвори новото чудо на света – златните Плаващи кейове.

В езерото Изео има 2 острова – голям, Монте Изола, и малък – Изола ди Сан Паоло. От брега кеят води до двата острова, като малкият, който е собственост на фамилия Берета, се заобикаля изцяло от направения кей. Хиляди хора ходят по водата, омагьосани от чудото на Кристо.

Естествено, имаше време и за традиционна италианска кухня – прекрасно приготвена пица с прошуто. Хората се разхлаждаха във водата, почиваха, медитираха, наслаждаваха се на прекрасната природа, зареждаха се с енергия. Енергията на земята, водата и въздуха на тази част от Северна Италия, област Ломбардия.

В съзнанието ми изскочиха две думи: Благодаря ти, Кристо! Благодаря ти за красивите и истински моменти! Ти успя да събереш целия свят, без значение на народност, религия, етнос, политически убеждения, и да дариш на хората красотата на природата, да ги накараш да ходят реално по водата, да се докоснат до свободата.

Разходката продължи до късния следобед. Прибрахме се с гумена лодка на брега.

Вълнуваща беше и случайната среща с Кристо. Българската група ръкопляскаше силно, той ни махна и влезе за нова среща и интервю. Най-търсеният човек в света, велик и гениален, съумял да сътвори нещо красиво и да го подари на хората, макар и само за 3 седмици.

Сега разбирам хората, които го следват навсякъде по света и вярват в неговите проекти. Той е искрен и се раздава докрай. Виждали ли сте жълто-оранжеви вълни, които добре пасват на синята вода, и хора, много хора, които ходят върху тях? Този спомен никога няма да се изличи от паметта и съзнанието ми.

Бих се върнала пак на това място, сигурна съм, че и много други хора биха го направили. Надявам се повече българи да се докоснат и видят с очите си това произведение, съчетало изкуство с архитектура и инженерна мисъл.

Радвайте се, българи, светът е творен за вас, светът е едно цяло! Хората по света ще ви оценят и ще ви повярват. Необходимо условие – мисъл и труд, истински и многогодишен.

На третия ден беше най-интересното преживяване – разходка с хеликоптер над езерото и района. Пилотът е много опитен и усмихнат. Марчела също. Открива се птичи поглед към езерото и селцето Кулзано – най-близкото до кейовете. Виждат се Големият и Малкият остров, жълто-оранжевите пътеки, които свързват брега с тях. Виждат се хората, дребни като мравки. Всичко това е сътворено от общия и продължителен труд на екипа на Кристо. Видях бетонните котви, пластмасовите кубове – 220 000 на брой, специалния плат и всичко това, доведено докрай и видяно от милионната публика, свързано с Кристо и България.

Българи, идете и вижте! Ще срещнете много хора като вас. Изпълнете душите си с радост и щастие, заредете мислите си положително. Бъдете горди. Ние можем. Доказано е вече. Чувството е, че си значим и си създал нещо истински красиво за хората.

Гениалната идея на Кристо е осъществена.

Останалото остава за мен.

До следващия път.

Юни, 2016 г.

Езерото Изео

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене