Показват оръжието, с което Ван Гог се е самоубил

Револверът ще бъде изложен в Амстердам

Музеят на Винсент ван Гог в Амстердам откри нова експозиция, посветена на изпълнените с психически страдания последни 18 месеца от живота на твореца, преди да се застреля. Сбирката включва и предполагаемото оръжие, с което Ван Гог слага край на живота си, съобщават световни медии.

Озаглавена „На ръба на лудостта“, експозицията се опитва да отговори на въпроси като защо Ван Гог си отрязва ухото и какво точно е било заболяването му, което го довежда до смъртта му на 37-годишна възраст в Овер сюр Оаз във Франция. Един от най-интересните експонати е револвер малък калибър, който е силно ръждясал и за който се смята, че е използван от художника, за да се самоубие. Той е част от частна колекция и се показва за пръв път.

Винсент ван Гог се застрелва на 27 юли 1890 година и успява да се добере до страноприемницата, където е отседнал, преди да издъхне от раните си 30 часа по-късно. Тогава оръжието на самоубийството не е открито. Около 1960 година фермер от Овер открива ръждясалия джобен револвер, докато работи на полето, където Ван Гог се е застрелял. Степента на корозия сочи, че револверът е престоял в земята 50-60 години, се казва в съобщение на музея „Ван Гог“. Ограничената огнева мощ на револвера обяснява защо изстреляният от близко разстояние куршум се е отклонил, улучвайки реброто на Ван Гог.

www.vsekiden.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене