Connect with us

Култура

Показват оръжието, с което Ван Гог се е самоубил

Published

on

Револверът ще бъде изложен в Амстердам

Музеят на Винсент ван Гог в Амстердам откри нова експозиция, посветена на изпълнените с психически страдания последни 18 месеца от живота на твореца, преди да се застреля. Сбирката включва и предполагаемото оръжие, с което Ван Гог слага край на живота си, съобщават световни медии.

Озаглавена „На ръба на лудостта”, експозицията се опитва да отговори на въпроси като защо Ван Гог си отрязва ухото и какво точно е било заболяването му, което го довежда до смъртта му на 37-годишна възраст в Овер сюр Оаз във Франция. Един от най-интересните експонати е револвер малък калибър, който е силно ръждясал и за който се смята, че е използван от художника, за да се самоубие. Той е част от частна колекция и се показва за пръв път.

Винсент ван Гог се застрелва на 27 юли 1890 година и успява да се добере до страноприемницата, където е отседнал, преди да издъхне от раните си 30 часа по-късно. Тогава оръжието на самоубийството не е открито. Около 1960 година фермер от Овер открива ръждясалия джобен револвер, докато работи на полето, където Ван Гог се е застрелял. Степента на корозия сочи, че револверът е престоял в земята 50-60 години, се казва в съобщение на музея „Ван Гог”. Ограничената огнева мощ на револвера обяснява защо изстреляният от близко разстояние куршум се е отклонил, улучвайки реброто на Ван Гог.

www.vsekiden.com

коментара

Култура

УЧЕНИЦИ И ТЕХНИЯ УЧИТЕЛ ОТ СУ ”СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСИ „КУБА – ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА 2020“ И „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА 2020“

Published

on

Днес, 23.10.2020 г., учениците Нери Арнаудова и Кристиян Джилджов от 10-б клас, получиха дългоочакваните Национални награди за участието им в конкурсите „Куба – далечна и близка 2020“ и Зелена планета 2020“.

Техен наставник бе класният им ръководител – г-жа Райка Славчева.

Конкурсите имаха за цел да стимулират интересите на учениците и да развият креативното им мислене.

Благодарим на Фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България, Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

коментара

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ