ВИДЕО: Бай Илия Чорбаджията от Мелник за кръчмарството и любовното вино…

Ако сте запалени по „културния туризъм”, уцелили сте мястото. В Мелник и околностите му изобилстват националните светини. Но крайната цел на пътуването винаги е една – отсядане в някоя от кръчмите на града. Има, разбира се, и посетители, които въобще не се правят на туристи. Съвсем директно забиват в кръчмите и се отдават на дегустация на вината от последната реколта на мелнишките изби.

Kino_museum_Ilia_Garchev_Melnik_12607

Собственикът на „Хубавата кръчма” Мелнишки рубин – Илия Гърчев, е емблематична фигура в кръчмарските среди на градчето. Бай Илия влага много любов във всичко, което прави.

И оттук „хубавото” започва да се лее като мелнишко вино в менюто му. Супи – мехлем, боб – масло, шкембе чорба – кеф, скара – разкош. Като добавим към това и запазената марка на заведението – „любовно вино”, става ясно, че „Хубавата кръчма” на бай Илия не може да бъде прескочена. Въпрос на стил!

Бай Илия говори за кръчмарската професия с хъс и раздразнение. От 1990 г. е отворена кръчмата, нещата много са се променили. Мъката му е за малките туристически агенции, които са водели много туристи от цялата страна, най-обикновени хора.

„Само рекетьорски фирми се движат в нашия бизнес. Един ти одобрява вентилацията, друг иска вратите на кръчмата да се отварят навън – това да не е мавзолей.” А пък тези, които издават сертификат за импрегнацията на ламперията, не му се и говори.8705fbed6b4153eed603843aade0e1d9

„Сега и изискванията на Европа ще ни досъсипят. Ще изчезне овчето мляко от малките местни мандри, етикетът за нашето вино не бил лицензиран…”

За клиентите говори с уважение, за личните си гости – с гордост. Но като стане дума за чужденците, леко започва да настръхва: „Гърците – капризни, французите – пълна скръб. Четири души опитват супата с една лъжица – туземци.”

За Илия Гърчев кръчмата е интимност.

Там между клиента и чорбаджията отдавна са се настанили приятелските отношения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене