Тръгна петиция за възстановяване на отсечените чинари в Благоевград (СНИМКИ)

Петиция срещу отрязаните дървета в Благоевград тръгна тази сутрин в интернет. Тя е озаглавена „За възстановяване на отсечените чинари в Благоевград“ и за кратко я подкрепиха хора от цялата страна.

Десетките половинвековни дървета паднаха жертва на новото кръгово кръстовище, което се строи между улиците „Владо Черноземски”, „Джеймс Баучер”, „Христо Татарчев” и бул. „Васил Левски“. Идеята на общинското ръководство е да разшири булеварда и да обособи там място за платено паркиране.

Сред подписалите се в петицията има и жители на Силистра, където заради ремонт на централната улица и площада по европроект бяха заплашени от изсичане близо 90 чинара на по 60-70 години. Дърветата бяха спасени лично от премиера Бойко Борисов, който заяви: „Ако Силистра отсече и един чинар, остава без европари“.

В Благоевград е късно за спасителна акция, защото чинарите бяха отрязани в понеделник и вторник, когато стартираха строителните дейности на новото кръстовище.

„Въпреки че считаме отсичането на дървета за напълно неоправдано и ненужно, не можем да върнем времето назад, но настояваме в най-кратки срокове, по възможност още в рамките на проекта, Община Благоевград да възложи засаждане на трайна растителност на мястото на отсечените чинари“, се казва в петицията.

Бившият общински съветник и ексмладежки лидер на БСП Асен Балабанов, който живее в района, пръв скочи срещу рязането на дърветата. Той излезе с протестно писмо до Общината, в което обяви, че преобразуването на опасното кръстовище в кръгово е добра новина за благоевградчани, но не и за сметка на многогодишни дърветата.

Брожения срещу премахнатите половинвековни чинари се появиха и в социалните мрежи.

Кръговото кръстовище в града трябва да стане готово за 45 дни. Изпълнител на обекта е „Пиринстройинженеринг“ ЕАД. Дружеството спечели обществената поръчка с ценова оферта от 789 297,36 с ДДС, като даде 10-годишна гаранция.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене