Продължение на скандала: Ще имат ли край безумията в Гърмен?

Има развитие по казуса на Костадин Стоименов!

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

ЧРЕЗ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ГЪРМЕН

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАДСКА

ДО РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ЗА НА­ЦИОНАЛЕН

СТРОИТЕЛЕН КОН­ТРОЛ – гр. БЛАГОЕВ­ГРАД

Ж А Л Б А

От КОСТАДИН НИКО­ЛОВ СТОИМЕНОВ, жи­вущ в гр. Гоце Делчев, ул. „Стефан Веркович” №4, вх. А, ет. 2, ап.4,. община Гоце Делчев, област Благоевград

ПРОТИВ: КИРИЛ БО­РИСОВ ПАРАПАНОВ, с местожителство и постоянен адрес в с. Гърмен, ул. „Двадесет и осма” №12, община Гърмен, област Благо­евград

УВАЖАЕМИ ГОСПО­ДИН НАЧАЛНИК,

В качеството ми на собственик в УПИ-парцел II, имот с планоснимачен но­мер 55, от квартал 3, по плана на село Гър­мен, общ. Гърмен, обл. Благоевградска с площ за имота от 898 /осемстотин деветдесет и осем/ квадратни метра, при съседи за имота: от Из­ток УПИ- парцел III-50 /тре­ти за имот петдесети/ на ЕТ „Исмет Узунов-Ремси” от за­пад – УПИ- парцел I-54 /първи за имот петдесет и четвър­ти/ на Кирил Парапанов, от север – улица и от юг – улица, ВЕДНО е изградените в уре­гулирания поземлен имот ЕДНОЕТАЖНА МАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА със за­строена площ от 65 /шестде­сет и пет/ квадратни метра и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 40 /четиридесет/ квадратни ме­тра, съгласно Нотариален акт №88, ТОМ III, дело № 433 от 2005 година.

Ответникът Кирил Па­рапанов е собственик на УПИ-парцел I, имот с планос­нимачен номер 54, от квар­тал 3, който е съседен на моя имот в посока от запад. Като съсед, считам, че съм пряко засегнат от изграждането на постройка-пристройка към съществуваща жилищ­на сграда, представляваща гараж и изградено върху гаража барбекю, построена в имота на ответника без съ­ответните строителни кни­жа, както и втора допълни­телно изградена постройка – стопанска сграда, изграде­на на височина 8-10 метра, представляваща двуетажна сграда, която се използва за казан за варене на ракия, а на второто ниво е сеновал – отново изградена без вся­какви строителни книжа. Не само изложеното до тук като нарушения, касаещи не­законното строителство, но и начина на трайно ползва­не създават сериозни опас­ности за моя имот, който е в непосредствено съседство, от възникване на пожари и други аварии, при производ­ството на алкохол.

Аз съм собственик по но­тариален акт от 2005 година, но преди това съм упражня­вал владение върху описа­ния по-горе недвижим имот в качеството ми на наслед­ник на Никола Вангелов Сто­именов, починал през 1996 година, като в този период постройките в имота на от­ветника Кирил Парапанов не бяха реализирани. Стро­ежите бяха извършвани на един по-късен етап, но пак твърдя, че без необходимите строи­телни книжа, раз­реши­телни, про­екти, както и без съгла­сието на нито един от съседите, въпреки че на стопанската по­стройка не е спазено и законовото изис­кване за спазване на отстъп от границата със съседния имот. По същото това вре­ме ответника изгра­ди и зид, оградна сте­на с височина около 3 метра, отново в нарушение на за­кона и изцяло в чужд имот, като я разположи изцяло в съществуващо от запад на ответника дере – общински имот.

Извършените от ответ­ника Кирил Парапанов пристройки и новоизгра­дени стопански постройки, представляват „строеж” по смисъла на параграф 5 т. 38 от ДР на ЗУТ, поради което за извършването на същите е необходимо издаването на съответните строителни книжа – архитектурен про­ект, разрешително за стро­еж и други законоустано­вени документи. Твърдя, че към момента на започване на строителството и към на­стоящия момент такива кни­жа липсват – не са издавани от Гл. Архитект на Община Гърмен или, ако такива са били издадени, това е стана­ло в последствие и при нару­шение и грубо погазване на законовите разпоредби.

От друга страна, считам, че с така извършените стро­ителни дейности, г-н Пара­панов е завзел част от об­щински имот – негов съсед от запад – представляващ общински път и дере, като с това строителство се про­меня предназначението на част от имота общинска собственост, по смисъла на т. 41 от параграф 5 от ДР на ЗУТ.

Предвид всичко изложе­но до тук, считам за изця­ло незаконосъобразни и нарушаващи правото ми на собственост строителни действия, извършени от от­ветника Кирил Парапанов, поради което Ви моля, с ог­лед на вашата компетент­ност, да предприемете из­вършването на проверка на горепосочените строежи.

С оглед констатираните от Вас обстоятелства, ще Ви моля да предприемете и не­обходимите законови дейст­вия по премахване на извър­шените незаконосъобразни строежи в недвижимия имот на ответника, находящ се в село Гърмен, община Гър­мен, област Благоевград, а именно УПИ-парцел I, имот с планоснимачен номер 54, от квартал 3.

Прилагам: Копие на Но­тариален акт – 2 бр.; 2. Копие на скица на собст­вения ми имот № 194 от 18.03.2016 година, издадена от Оба-Гърмен; 3. Протокол за трасиране, означаване и координиране на поземлен имот от 15.02.2016 година – от който протокол е видно, че в УПИ – I на ответника има изградена само и един­ствено двуетажна масивна жилищна сграда, други по­стройки не са отразени и на­несени в плана на с. Гърмен.

04.04.2016 година

с. Гърмен

С УВАЖЕНИЕ:

(Костадин Николов Стоиме­нов)

***

ОБЩИНСКА АД­МИНИСТРАЦИЯ С. ГЪРМЕН

ОБЛАСТ БЛАГОЕВ­ГРАД

Изх. № 24-00-220/1/

Дата: 27.05.2016 г.

ДО НАЧАЛНИКА НА РОНСК БЛАГО­ЕВГРАД

ГР. БЛАГОЕВГРД

УЛ. „ИВАН МИХАЙ­ЛОВ“ № 41

КОПИЕ ДО

КОСТАДИН НИКО­ЛОВ СТОИМЕНОВ

С. ГЪРМЕН

Към наш вх. № 24-00-220/03.05.2016 г.

Ваш изх. № ГР-380-00-993/22.04.2016 г.

Относно: извър­шена проверка за незаконно строи­телство

УВАЖАЕМИ ГОС­

 ПОДА,

Уведомяваме Ви, че при из­вършена проверка на място се установи, че в УПИ I, кв. 3 има изграден строежи – сто­панска сграда и пристройка към съществуваща жилищ­на сграда.

От извършителя на строежите Кирил Бори­сов Парапанов е постъ­пило искане вх. № 94-00-1834 от 06.04.2016 г. за издаване на удосто­верение за търпимост.

Предстои главния ар­хитект на общината да се произнесе по иска­нето.

В зависимост от взе­тото от главния архи­тект на община Гърмен решение, ще се пред­приемат последващи действия по преписка­та.

С уважение,

МИНКА КАПИТАНОВА

Кмет на община Гърмен

***

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на ре­гионалното развитие и благоустройство

Дирекция за национален строителен контрол

Изх. № ГР-380-00-93

22.04.2016 г.

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА ГЪРМЕН

КОСТАДИН НИКОЛОВ СТОИ­МЕНОВ

ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

УЛ. „СТЕФАН ВЕРКОВИЧ” №4, ВХ. А, ЕТ. 2, АП. 4

Относно: Образувана админи­стративна преписка в Реги­онален отдел Национален строителен контрол Благоев­град с №ГР-380/2016 г.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОС­ПОДА,

С вх. № ГР-380-01-272/06.04.2016г. на Региона­лен отдел Национален стро­ителен контрол Благоевград към Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ Югоза­паден район е постъпила жалба от Костадин Нико­лов Стоименов, адресирана чрез Главния архитект на община Гърмен до РО НСК Благоевград, относно „…из­граждането на постройки – пристройка към съществу­ваща жилищна сграда, пред­ставляваща гараж и изгра­дено върху гаража барбекю, построена в имота на… Ки­рил Парапанов… собстве­ник на УПИ-парцел I, имот с планоснимачен номер 54, от квартал 3… без съответните строителни книжа, както и втора допълнително изгра­дена постройка – стопанска сграда, изградена на висо­чина 8-10 метра, предста­вляваща двуетажна сграда, която се използва за казан за варене на ракия, а на вто­рото ниво е сеновал – отно­во изградена без всякакви строителни книжа…”.

В жалбата още е вписа­но, че с така извършените строителни дейности г-н Парапанов е завзел част от общински имот и дере. Идентична с горната жалба е получена и чрез, община Гърмен с писмо вх. № ГР-380-01-331/13.04.2016 г. на регионалния отдел.

Уведомявам адресатите на настоящето писмо, че с измененията и допълнения­та в ЗУТ /обн. ДВ бр.82/2012 г./ е променен администра­тивният орган за констати­ране, спиране и премахване на строежите от четвърта, пета и шеста категория, като цялостния контрол на същи­те е възложен на кметовете на общините, съгласно раз­поредбите на чл. 223 от ЗУТ, чл.224а от ЗУТ, чл.225а от ЗУТ, поради което органите на ДНСК нямат правомощия за предприемане на админи­стративни действия по отно­шение на тези строежи.

Относно завземането на общински имот и дере, уве­домявам жалбоподателя, че същото не е в компетент­ността на органите на ДНСК.

Предвид изложеното, приложено изпращаме на Кмета на община Гърмен по компетентност копие от жалбата на Костадин Нико­лов Стоименов за последващи законосъобраз­ни действия по изложеното в същата.

На основа­ние чл. 221, ал. 4 и 5 от Закона за устройство на територия­та /ЗУТ/ изис­квам в срок до 25.05.2016 г. Общинска ад­министрация – Гърмен да уведоми жат­боподателя, за­интересованите лица и РО НСК – Благоевград за резултата от проверката и предприетите последващи за­коносъобразни действия, във връзка със за­коносъобразно­то изграждане на горецитира­ните строежи.

При неизпълнение на нареждането ще бъде по­търсена административно­наказателна отговорност от виновното длъжностно лице.

Приложение за Кмета на община Гърмен: Копие от жалба вх. № ГР-380-01- 272/06.04.2016г. на РО НСК Благоевград.

С уважение,

ИНЖ. АСЕН ЙОРДАНИН

Началник на РО НСК Благо­евград

към РДНСК Югозападен район

***

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на регионал­ното развитие и благоустрой­ство

Дирекция за национален строителен контрол

Изх. № ГР-380-01-283

03.06.2016 г.

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА ГЪРМЕН

КОПИЕ

КОСТАДИН НИКОЛОВ СТОИ­МЕНОВ ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

УЛ. „СТЕФАН ВЕРКОВИЧ” №4, ВХ. А, ЕТ. 2, АП.4

Относно: Образувана админи­стративна преписка в Реги­онален отдел Национален строителен контрол Благоев­град с №ГР-380/2016г.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОС­ПОДА,

Във връзка с постъпила жалба от Костадин Нико­лов Стоименов в РО НСК Благоевград с вх. № ГР-380-01-272/06.04.2016 г., относно „…изграждането на постройки – пристройка към съществуваща жилищ­на сграда, представляваща гараж и изградено върху гаража барбекю, построена в имота на… Кирил Пара­панов… собственик на УПИ -парцел I, имот с планосни­мачен номер 54, от квартал 3… без съответните строи­телни книжа, както и втора допълнително изградена постройка – стопанска сгра­да, изградена на височина 8-10 метра, представляваща двуетажна сграда, която се използва за казан за варене на ракия, а на второто ниво е сеновал – отново изграде­на без всякакви строителни книжа…”, с писмо изх. №ГР-380-00-993/22.04.2016 г. на регионалния отдел копие от жалбата е изпратена на Кмета на община Гърмен, за предприемане на последва­щи действия.

В РО НСК Благоев­град с вх. № ГР-380-01-951/31.05.2016г. е постъпи­ло уведомително писмо от Община Гърмен, с копие до Костадин Николов Стоиме­нов, с вписан адрес: с. Гър­мен.

Обръщаме Ви внимание, че г-н Костадин Николов Стоименов е посочил адрес за кореспонденция: гр. Гоце Делчев, ул. „Стефан Вер­кович” №4, вх. А, ет.2, ап.4, което е видно от жалбата, постъпила в регионалния от­дел и от жалбата, входирана в Община Гърмен.

Видно от уведомителното писмо „…при извършена про­верка на място в УПИ I, кв.3 има изграден строежи – сто­панска сграда и пристройка към съществуваща жилищ­на сграда. От извършителя на строежите Кирил Бори­сов Парапанов е постъпи­ло искане вх. №94-00- 1834 от 06.04.2016г. за издаване на удостоверение за тър­пимост. Предстои главния архитект на общината да се произнесе по искането…” и в зависимост от станови­щето на Главния архитект на община Гърмен ще бъдат предприе­ти съответ­ните дейст­вия.

На ос­нование чл.221, ал.4 и 5 от Закона за устройство на тери­торията /ЗУТ/ из­исквам в законоу­станове­ния срок Общинска админи­страция – Гърмен да уведо­ми жалбо­подателя, заинтере­сованите лица и РО НСК – Бла­гоевград за резултата, предпри­етите последващи законосъ­образни действия по случая.

При неизпълнение на нареждането ще бъде по­търсена административно­наказателна отговорност от виновното длъжностно лице.

С уважение,

ИНЖ. АСЕН ЙОРДАНИН

Началник на РО НСК Благо­евград

към РДНСК Югозападен район

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене