Търси ли държавата изчезналите деца?

Лоша статистика за безследно изчезналите деца у нас става ясна – 571 са липсващите деца от началото на 2016-та.

Намерени са 472. Най-опасният сезон е лятото – тогава изчезват най-много деца.

Инспектор Ивайло Димитров обясни от студиото на Нова тв, че има специални критерии, по които се обявява детето за изчезнало и отрече да се чака цели 24 часа след изчезването, за да се започне издирване.

Родителите на тези деца обаче твърдят, че държавата бездейства.

Примерите за държавно нехайство са поне два:

Случая с Десислава Севдалинова, изчезнала 2002 година.

„При изчезването на Деси е трябвало да се изчака 24 часа, за да се започне издирването – време, достатъчно да се стигне до другия край на света. Последния човек, който е бил с Деси, е бил приятелят и Божидар Пеков. Вещи на Деси да намерени в дома му. Той отрича, казва, че от 10 дни са били скъсали. Казва на вещите, че са на майка му. После казва, че деси му ги била продала. Обвинения са повдигнати едва през 2010 година, разказва майка ѝ Анжела Маринова.

И добавя, че Пеков е бил задържан, но впоследствие, защото майка му е бивша окръжна съдийка, мярката му задържане под стража е променена в домашен арест, а след това в парична гаранция от 500 лева. Към момента случаят е оставен встрани и не се работи по него, сигурна е майката. Пеков в момента живее в София и си има дете и семейство.

„От 2013 година не е работено с него. Делото е спряно и обвиненията са снети. Прокурорът от софийска градска прокуратура е сметнал, че няма достатъчно доказателства. В случая се гони време и се цели делото да приключи по давност”.

Според адвокат Яничка Методиева са най-важни първоначалните издирвателни мероприятия и следствия. При Деси това не е направено. Божидар е разпитан чак 3 дни по-късно. Трябвало е издирването да започне веднага, човекът е трябвало да бъде проверен веднага, както и близките му. Необходимо е било и да се проверят граничните пунктове, защото все още не сме били в ЕС и всяко излизане на страната се е отразявало. Това изпусне ли се, се губи връзката и следите се заличават, казва още тя.

Адвокат Методиева обяснява, че в случая с изчезването на деца и замесените хора подлагането на детектор на лъжата трябва да бъде задължително. В случая с Деси, Божидар отказва да се подложи на детектора на лъжата и да обясни, дали е бил с момичето и защо притежава нейни вещи. Изследванията от полиграфа биха дали полезна и целенасочена посока на разследването, добави инспектор Ивайло Димитров.

Случаят Съвестин, изчезнал преди 20 години.

Тодор Деянов, баща на Съвестин, изчезнал, когато е бил на 7 години, разказав, че и до днес продължава да го търси. Смята, че е отвлечен с цел осиновяване срещу 250 000 долара.

„Може даже да е в Индия. Обществото там е на касти, никога по-горната каста няма да осинови дете от по-долната. Ако им се роди момиче, а им трябва момче да продължи семейния бизнес – се взима такова с европеидни черти, за да улесни търговските връзки, казва бащата.

„Не крадат само бебета, искат здрави деца. Самоличността им се променя в Румъния. Доказано е в съда, че въобще не са го търсили”, добави той.

Тодор разказва как първоначално от полицията му казали, че са видели сина му да се дави в канала на „Лъвов мост”.

„Търсих разложен труп, а се оказа, че той не е бил в района. Инструкциите за издирване на лица са едни глупости, които са секретни, за да не се разбере, че са глупости. Последният шанс е Съвестин да тръгне да търси кой е“, обясни ощетой.

www.front.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене