Докога шуробаджанащината ще ни управлява?

ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА...

ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА…

Иван СТОЯНОВ

Шуробаджанащината уп­равлява България. Можем смело да го заявим и никой няма да остане изненадан. На всекиго от нас е ясно, че, както казват възрастните хора, „имаш ли вуйчо влади­ка, ставаш поп“. Виждаме го абсолютно навсякъде. Все­ки ден чуваме или виждаме как еди-кой си шеф назначил жена си, сестра си, сина си или някой друг роднина до девето коляно на сладка дър­жавна работа.

Но не очаквахме тази порочна прак­тика да достигне до такива за­страшителни размери. Не­приятно сме изненадани от постъпка­та на област­ния управител Бисер Михай­лов, за която „Топ преса“ единствена писа във вторник. Господин Михай­лов, явно вживял се в ролята си на големия началник решил с лека ръка да освободи дъл­гогодишен кадърен кадър на админи­страцията му, а именно главния се­кретар Дияна Ата­насова. Познаваме госпожа Атанасова като един достоен служител, който си върши съвестно работата, оказва съдействие за осъщестяването на даде­на идея или разрешаването на даден проблем. Но сега този ценен служител е при­нуден да напусне работа заради… познайте какво? Ами замяната му с нов. Нов, който е близък до семей­ството на господин Михай­лов. Същият този, който се покри и не излезе пред медиите, за да даде обяснение защо Областната управа все още не е взела мерки за обезопасяването на жп прелеза край благо­евградското село Бело поле. Измъкна се с оправданието, че обещанието е било даде­но от неговия предшестве­ник Димитър Димитров. Да, обаче престоят на Димитър Димитров на този пост беше много кратък и той нямаше как да осъществи всичките си приоритети. Всъщност, ексгубернаторът не свърши нищо.

И сега областният ни уп­равител е проявил смелост и уволнил дългогодишната си секретарка. А причината съвсем не ни изненадва – приятелката на губернатор­ския син е била назначена в екипа на Атанасова, но явно е решила, че щом ще се сро­дява с фамилия Михайлови всичко ще й е позволено. Да, ама пряката й начал­ничка „ударила по масата“ и набързо дала на младата девойка да разбере, че не бива да пренебрегва поста­вените задачи. Гаджето на Михайлов – младши си поз­волявало да закъснява за работа, а когато получава­ло забележка от Атанасова веднага тичало да се жалва на бъдещия си свекър.

Тогава Бисер Михайлов решил, че няма смисъл да се раздвоява много много между бъдещата си снаха и дългогодишния си служител и решил да освободи имен­но втория. В разговора си с Дияна Атанасова обяснил, че за него по-важно било се­мейството.

Господин Михайлов, Об­ластна администрация – Благоевград е държавна институция с изключително важни функции. Тя е пред­ставителство на управле­нието на републиката и в нея трябва да работят добре подготвени и кадърни ка­дри. Не бива ръководената от Вас администрация да се превръща в семейно ООД. Защо се опитвате да я пре­върнете в такова? Печелите ли нещо от това? Все пак в името на доброто функцио­ниране на управата трябва да се правят и компромиси. Но дали някой го осъзнава? Явно не… Защото тази по­рочна практика продължава и то в почти всички институ­ции.

Уволнената Дияна Атана­сова работи от 2009 година в Областна администрация – Благоевград. Работила е успешно с губернаторите Валери Смиленов, Костадин Хаджигаев, Муса Палев, Ди­митър Димитров и насто­ящия Михайлов. Магистър по Право. Не е красиво да се уволнява такъв служи­тел заради млада девойка, може би без никакъв опит и с голямо само­чувствие. Това за нас е падение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене