Ангел Джамбазки с призив до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за налагане на мораториум върху търговията с въглеродни емисии

Реакцията на евродепутата идва заради високите цени на електроенергията

Тъй като темата с мерките срещу сериозния скок на цените не търпи отлагане, българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отправи официален въпрос до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В писмото си той поставя на дневен ред темата за търговията с въглеродни емисии, която има пряко отношение върху икономическата криза и по-специално върху шоковото поскъпване на тока. Преди дни Ангел Джамбазки сигнализира и всички представители в Европейския парламент и потърси подкрепа от свои колеги, за да може да бъде осъществен дебат по въпроса по време на заседанията на парламента.

Здравната кризата и мерките за нейното овладяване накараха икономиката на Европа да се свие драстично. Още по-тревожно е безпрецедентното покачване на цените на енергията. Цената на природния газ се е увеличила четирикратно през последните шест месеца, което доведе и до повишаване цената на електроенергията. В този контекст в писмото си до Урсула фон дер Лайен евродепутатът припомня, че ЕС засили своите климатични амбиции за 2030 г., което доведе до 80% покачване на цените на разрешителните за емисии на въглерод.

Когато се комбинират, тези два фактора означават, че бизнесът е готов да спре да работи, тъй като цените на енергията стават непоносими, а енергийната бедност ще достигне безпрецедентни нива, допълва Джамбазки.

Европейската комисия прие пакет от предложения, за да направи политиката на ЕС в областта на климата и енергетиката за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това е не само икономическо самоубийство, но и предателство към най-уязвимите в нашите общества. Подобни мерки ще повишат цените на енергията и ще доведат до бедност, алармира още заместник-председателят на ВМРО.

Заради всички тези незаобиколими фактори българският представител в Европейския парламент настоява пред Урсула фон дер Лайен ЕК да обърне сериозно внимание на търговията с въглерод, като я прекрати с цел подкрепа на икономиката на целия ЕС. Според него подобна мярка би била в помощ не само на бизнеса, но и на обикновените граждани на Съюза.

Призовавам Ви да вземете отношение по въпроса и да наложите мораториум върху търговията с въглеродни емисии. В противен случай европейските граждани ще се изправят пред изключително тежка зима и много дълбока криза, завършва Джамбазки в писмото си до председателя на Европейската комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене