Кметът на Банско Георги Икономов: Водният цикъл ни е приоритет!

Силвия СТОЯНОВА

– Г-н Икономов, с какви съ­бития Банско ще привлича ту­ристи през летния сезон?

– С много фестивали, които провеждаме вече няколко го­дини. Надяваме се на хубаво време и доста посетители. Скоро са Летните театрални празници – от 1 до 7 юли. Ще могат да се видят някои от най-добрите български поста­новки. Продължаваме нашата инициатива с демонстрации на бански занаяти – предене, плетене на кука игла, пресук­ване, бродиране, дърворезба, тъкане на разбой. Тя стартира на 24 юни и ще продължи чак до 3 септември. Ще се про­вежда всеки петък и събота в Посетителски информационен център, ще се организират и изложби. Много се забавля­ват туристите, научават доста неща за нашия бит и традиция. За фестивала „Банско бийт“ на 15 и 16 юли, чието начало бе през 2015 г., тази година сме заложили само на български изпълнители. Те ще са изклю­чително атрактивни, проявата е насочена към младата пуб­лика. Лятна киномания под звездите ще е от 20 до 23 юли. Продължаваме с

ДЖАЗ ФЕСТИВАЛА, КОЙТО Е ЕМБЛЕМАТА НА ГРАДА НИ

ще се проведе от 6 до 13 ав­густ, ще има именити изпълни­тели от САЩ, тук ще е и британ­ската соул певица Джос Стоун. В края на август е оперният фестивал под звездите. Голям фестивал ще има и в началото на септември „Бохеми Банско“. Миналата година бе през юни, но го изместихме по жела­ние на туристическия бранш за 3-4 септември. Целта е да удължим летния сезон с тази атрактивна проява. Вярваме, че ще има много гости. Спе­циален гост ще е босненският певец и композитор Дино Мер­лин. Това е много сериозно събитие. Дано организаторите се справят с рекламата, защо­то информацията трябва да стигне до възможно най-много хора. Вървим уверено по пътя, който ще превърне Банско в целогодишен курорт.

– Общината ли финансира всички тези мащабни съби­тия?

– За тези фестивали ние поемаме почти всичко като разход, спонсори почти не се включват. Явно икономиче­ската обстановка си казва своето, за да няма голям ин­терес от фирми. Правим го с парите от туристи­ческия бранш, съ­брани под форма­та на туристически данък. По този на­чин връщаме част от тези данъци при тях под фор­мата на нощувки и услуги в хотели и ресторанти. Зако­нът за туризма ни задължава парите от туризъм да ги връщаме само в тази област, това е добро и важно решение. С годи­ните се генерират повече приходи. Имаме добра съ­бираемост. Напра­вихме сериозна кампания за пре­категоризирането на туристическите обекти. Използва­хме този момент, за да проверим какво се случ­ва в бранша. Видяхме как да­ден хотелиер се рекламира в интернет и каква молба пуска в общината. В 90% от случа­ите имаше разминаване, при нас пише, че има 40 легла, а реално предлага 100 легла. Изчистихме информацията, техническата служба провери документи, помещения, всич­ко по законността. Много ни дължаха данъци, но ги прину­дихме покрай прекатегориза­цията да се издължат. Някои не бяха публикувани като тър­говски обекти, водеха се като жилищни сгради – там данък сгради и такса смет са с пъти по-ниски. През зимата

ПРОВЕДОХМЕ АКЦИИ С НАП И МВР ПО МЕТОДА „СКРИТ КЛИЕНТ“

в апартаментни комплекси, които не са регистрирани в правното пространство, но в сайтове за резервации са много активни. Обаждаме се, правим резервации, хващаме неизрядните търговци. Край­ни мерки, но целта е да знаем с какво разполагаме, да се плащат поне минимални да­нъци от тези, които предлагат услуги. Останалите неизрядни платци даваме на съдия-из­пълнители.

– Кой е приоритетът ви до края на годината?

– Завършването на 100% на водния цикъл, това ако успе­ем да го направим, ще бъде най-важно за всички жители на града. Сега пак има пробле­ми – едната фирма е в несъс­тоятелност, другата си сменя собственика. Чисто организа­ционно се изисква време. Това е основното, което искам – този воден цикъл изяжда мно­го от времето ни – и моето, и на двама от заместниците ми. Те вместо да се занимават с проектиране на нови обекти за новия програмен период, заед­но с мен си тровят нервите с този забатачен проект по вина на изпълнителите. Източната част и пречиствателната стан­ция са готови на 95%, в запад­ната част остават още 30-40%. Започнаха усилено да работят последния месец, направили са над 5 км канализация, кое­то е изключително много. С тези темпове и времето, ако е с нас, ще се справим. Завър­шихме втория етап на ул. „Гоце Делчев“. Мислехме да търсим европейско инвестиране, но това ще се забави, ще опитаме да съберем пари и със собст­вени средства да я направим на 100%.

Улица „Пирин“ до хотел „Стражите“ ще е пешеходна зона. Събираме идейни пред­ложения на фирми. Възложи­ли сме проектиране на пло­щадното пространство около ул. „Гоце Делчев“, пред Ме­мориала на Паисий – фонтан, пейки, много цветя, ще стане атрактивна пешеходна, турис­тическа и търговска зона. Вър­ви изографисването на църк­вата. Важни са проектите по европейските проекти, готов е този за градския парк, чака­

важни проекта – рекултивация на депото за твърди битови от­падъци и направата на довеж­дащ водопровод.

– Без втори лифт ли остава Банско и за следващия зимен сезон?

– Няма да имаме втори лифт за зимния сезон, никой не го­вори на тази тема. Скоро бях на среща при министъра на ту­ризма за стимулиране на пла­нинския туризъм, за промени в закона за туризма. На са­мата среща отново усетих не­гативно отношение на хора от определени организации – си­пеха обвинения срещу Банско. Вече дори не им опонирам, за­щото се тръгва в изцяло греш­на посока. Явно някой много го е яд и не иска в Банско да има втори лифт. А представители на сдружения за алтернати­вен туризъм, които са против, си изкарват парите точно от Банско и са го правили години наред.

– Ще има ли скоро Банско Медицински център и здравни кабинети във всички населени места?

– Работим усилено в тази посока. Имаме проект за обо­рудването на медицински кабинети по селата. В тях ще има всичко необходимо – тех­ника, медикаменти, медицин­ски уреди. Една медицинска сестра ще пътува всеки ден в тези села, а лекар-специалист – поне един път месечно. За да преглежда хората. Много по-лесно е да закараш един човек при 20, отколкото 20 при един. За Медицинския център чакаме финансиране за под­порната стена, която трябва да се изгради. Всичко с парцели­те в района, с пътя е уточнено. Фирмата е направена. Очак­вам старта на проектирането на самата сграда. Край нея ще има и площадка за хеликоптер.

– Докъде стигна идеята за бранда „Банско“?

– Преди 3 години предложих тази идея. За марката „Банско“ разчитам на туристическия бранш, те да намерят начин да я дават, а не на общината да е задължение, защото ще има недоволни. Ще ни обвинят, че имаме близки фирми. Нека самият бранш да си дава този знак – преди 2-3 месеца се ак­тивираха в тази посока, но не виждам конкретика. Целта е според качеството на работа да се връчва сертификат. Табе­ла на заведението ще указва, че в него се предлагат автен­тични бански ястия. Тези обек­ти ще бъдат опи­сани в сайта на общината, всеки гост ще знае кои са тези за­ведения. Сега се предлага нещо, което го говоря от 2010 г. – да се свържат места­та за настанява­не онлайн с НАП, МВР и защо не с общините. Засе­га е само за хо­телите, а не и за къщите за гости, според мен това е грешка. Всяко място трябва да е свързано в тази система. Сериозна крач­ка е за осветява­не на бизнеса.

– Появи ли се сериозен инвес­титор за района на бившите ка­зарми?

– Сериозен ин­веститорски интерес има към бившите казарми – почти готов е идеен проект, чакаме инвес­титорът да подаде мотивирано искане за закупуване на тере­на. Ще се продаде на търг с явно наддаване. Може нещо много интересно да стане – ин­веститорът иска да построи скъп хотел, добър СПА център, самостоятелна топлоцентрала, която да захранва комплекса, басейни, тенис кортове, фут­болни игрища. Наше изисква­не е

ДА ИМА И СПОРТНА ЗАЛА С ПОНЕ 2000-3000 МЕСТА

Да има много зеленина, много места за паркиране, ще стане страхотен комплекс, с от­лични комуникации. Спортни зали се направиха на места, къ­дето не стъпва човек, вече са в паяжини, рушат се. А изискват сериозна поддръжка и много разходи. Затова не смятам, че общината трябва да инвестира в подобни съоръжения. Бизне­сът да си поеме своята роля и инициативност, а не да се чака за всичко общината. Ако ка­жат от туристическия бизнес, ще заделим 300 000 лева от туристическия данък. Няма да правим концерти, ще построим 2 футболни игрища. Но трябва да ги управляват те, защото об­щината няма този ресурс.

– Търсите ли финансиране за развитието на историческите забележителности? Спортът накъде ще върви?

– Искаме да превърнем къс­ноантичната крепост Ситан кале в туристическа атракция. Момина кула също е интересна местност, забравено място, но е с красива гледка към доли­ната и река Места. Върви про­ектиране на този обект. Скоро говорихме с Управителния съ­вет на футболния клуб. Всич­ки решихме да харчим много по-малко за професионалните футболисти и много повече за детския футбол. Много повече деца да тичат и тренират, а не да плащаме и да сме в „Б“-гру­па, след като и интересът на запалянковците ни не е толко­ва голям. Ски отборите също ги спонсорираме, чудно е, че нямаме елитен състезател при мъжете и жените, който да е на европейско ниво.

– Бяхте скоро на среща за­едно с ваши колеги при въ­трешния министър Румяна Бъчварова. Какви проблеми и искания поставихте?

– Говорихме как да осигурим обществения ред по места. Трудно е да създадем общин­ска полиция. Алтернатива е да се увеличат правомощията на звеното по охрана – десетима прави и здрави момчета, със специално обучение, с уни­форми, със самочувствие. Да спират и проверяват коли и граждани, да ги задържат до идването на полицията.

Коментирахме, че много преписки се прекратяват по маловажност, те касаят би­тови престъпления – кражби, тъй като откраднатото имуще­ство е под определена сума. Искаме с другите кметове да получим подкрепа за усилията на общините да изградят виде­онаблюдение по общинските пътища. Необходими са зако­нови промени, които да позво­лят средствата от глобите за нарушения на закона за движе­ние по пътищата, регистрирани с видеокамери в рамките на населените места, да остават като приход в общините.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене