Туризмът смени тютюна в Огняново

Хотел, къща за гости, частна квартира, хотел, къща за гости, частна квартира. Това е най-честата картина в гърменското курортно селище Огняново в последните години. Туризмът смени тютюна в населеното място. Тютюневите ниви и непосилната работа на полето са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за бъхтенето в нивите.

Сега някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си. Все повече са тези в курортното селище Огняново, които забравят за тютюна заради туризма. С всяка изминала година броят им се увеличава. Цифрите са най-доброто доказателство. Преди 18-20 години почти цялото население се занимавало с производство на тютюн, произвеждали се между 120 и 150 тона тютюн. В момента има не повече от десетина семейства от общо 1700 души, които отглеждат едва 7-8 тона тютюн.

Напусналите полето печелят от туризъм. Хотелите никнат като гъби, вече са 22, а се строят още 4-5, които ще са готови до няколко месеца. В скоро време тук ще бъдат изградени и нови къщи за гости и туристически атракции. Една от сградите е в местността Банята и е на площ от 1 декар. Малък хотел ще бъде изграден и в местността Градец. Терен от 2281 квадратни метра е отреден за жилищно строителство и в местността Кьосе баир в землището на Огняново.

„Тук почти няма безработица. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища намират работа в хотели, заведения, магазини. Има глад за работна ръка”, твърди кметицата Димитрия Гюрова. Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Огняново пък се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци.

По празниците над 90% от легловата база е заета. Реално леглата в селището вече са почти 1500. „Дори през зимата идват много българи и чужденци, за да лекуват болежки с минералната ни вода, най-много са тези от курортите Банско и Разлог”, казва хотелиерът Венцислав Шарков. В последните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най- честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори.

hotel3

Местните хора отдавна са наясно, че тяхното богатство е водата. Тя дава поминък на населението. „Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер в частните квартири. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска. Нощувка със закуска и вечеря пък струва само 29 лева. Имаме много редовни клиенти, което е знак, че се справяме.  Трябват много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите ни“, твърдят хотелиери.

Доста от тях са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно.“Развитието на туризма е нашето бъдеще. Тютюнът остана в миналото, никой не иска да се връща на полето”, категоричен е Венцислав Шарков.

Тук се предлагат куп глезотии за гостите – басейни с минерална вода, СПА процедури – джакузи, парна баня, сауна. „Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на нашите минерални извори. Само трябва да наблегнем повече на рекламата заедно с туристическия бранш и община Гърмен. И да пооправим малко инфраструктурата – улици и тротоари се нуждаят от ремонти”, признава кметицата на Огняново.

В махала“Чинара“ всяка втора къща предлага стаи за гости. Сградите са измазани, подредени. Дворовете край тях са чисти и потънали в зеленина. Близостта на квартала до минерална вода води тук всеки ден мераклии да нощуват. „Трябва да ти идва отвътре да си любезен с клиентите. Да умееш да посрещаш, да търпиш гостите. И да ги накараш да дойдат отново. Това се постига с човещина и много работа“, разказват местните жители. За част от тях хотелиерството е хоби, защото се трудят я в някоя от шивашките фирми, я в големите хотели.

hotel4

Не се плашат от много работа. Не спират да чистят и да подобряват условията в стаите, които дават под наем на гости. Почти всички разполагат със самостоятелни баня и тоалетна. „Няма как. Трябва да сме в крак с времето. Затова е пълно с редовни клиенти. Вземаме по 30-35 лева на двойна стая, в някои има дори по три легла“, разказват хотелиерите, които са бивши тютюнджии. „Тук няма злоба и егоизъм. Не се делим. Помагаме си. Само така ще вървим напред – заедно“, твърдят те. В противен случай пак трябва да се хванат за мотиките и тютюна.

„В продължение на 4 години с дъщеря ми и сина ми отглеждахме тютюн. Мъжът ми бе на волана на газката. Докато построим къщата, не се спряхме. Тютюнджийството е много трудно, не е за всеки“, твърди възрастна жена. Тя и съселяните й са благодарни на съдбата. И на минералната вода, и на красивата природа. А туризмът бавно, но сигурно оставя тютюна в историята на Огняново, за да стане настоящето и бъдещето на населеното място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене