Попови ливади – магнит за новодомци и туристи

Чужденци ще ни станат съселяни, защото тук е красиво, спокойно и тихо“, твърдят местните жители 2906. Това е кодът. Но не е конспиративен, а съвсем обикновен – пощенски. На едно необикновено и красиво място, което до месец май миналата година бе курортна местност. Вече над година Попови ливади е село. А от десетки години примамва заселници от целия Неврокопски край, съобщава Kmeta.bg. Селището представлява седловина между Среден и Южен Пирин, чиято най-висока точка се намира на височина 1424 метра. Няколко огромни слънчеви поляни са обградени отвсякъде от иглолистна гора – най-вече бял бор, но също обикновен смърч и бяла мура. Местността изобилства от гъби и горски плодове, както и от бистри потоци. В изобилие са и крайградските къщи, и изградените почивни станции. Стотици жители на Гоце Делчев вече са и селяни. Но нямат нищо против. Защото отдавна това бе тяхно желание. Над 400 вили и къщи са вдигнати в населеното място. Новото селище ще запази своя курортен характер.

IMG_9719.CR2Новината за превръщането на курортната местност в село бе посрещната радушно не само от близо шестдесетте постоянно живеещи тук жители, но и от стотиците, които идват всеки уикенд и през ваканцията във вилите си. Името на селото идва от легендата за родолюбив свещеник, който живял по време на османската власт. Гонен от турците той се укрива в горите между Ореляк и връх Свещник. Местното население започва да нарича местността Попови ливади. „Ние не се крием, а се гордеем, че живеем тук – сред величествената природа на Пирин планина”, твърдят жители на новото населено място.

Община Гоце Делчев ще има възможност да го развива с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина. „Амбицията ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Затова преди време общинският съвет реши да стане от курортна местност населено място. Ударно подготвяме проекти за кандидатстване по европейските програми.

Попови ливади – магнит за новодомци и туристи

Искаме да подменим водопровода, канализацията, да оправим пътната инфраструктура”, твърди кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Готов е проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция за ремонта и възстановяването на занемарения ученически лагер в селото. Инициативата е съвместна с гръцката община Просочани. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, които ще отдъхват и ще се забавляват в красивата Пирин планина. Над 100 жители на гръцката община през 2014 година посетиха лагера и обиколиха целия курорт. Те са наследници на живелите в селище в района гърци, които през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция. „Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността Попови ливади. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква „Св. св. Петър и Павел“, сподели градоначалникът. „Щом има воля от нас и гръцките колеги, нещата ще се случат. И скоро ученици от България и Гърция ще са на лагер в село Попови ливади“, убеден е кметът Москов. Целта е да се ремонтира и пътната отсечка от главния път Гоце Делчев – Петрич до самия лагер. Влашката църква тук е една от атракциите за наши и чужди туристи. Инициативата за ремонта й бе на Сдружението на власите, които живеят в гръцката община Просочани. Храмът е построен от някогашните жители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Първите заселници в местността Попови ливади са влашки овчари, които създават малко селище от колиби през 19 век (между 120 и 150 колиби). Към 1900 година, според статистиката на Васил Кънчов, „село Папас Чаир има 294 жители – власи”. През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани са осигурени първоначални средства за стартиране на възстановяването на храма. С благословията на покойния вече тогавашен Неврокопски митрополит Натанаил обектът бе включен за финансиране по европейска програма. Местните жители вярват, че ще се изгради необходимата инфраструктура и ще се облагороди районът, в който живеят.

„На това място се чувствам прекрасно. То е само на 12 километра от Гоце Делчев, шосето е отлично, поддържа се постоянно от общината. За 15 минути съм тук. Климатът е уникален, не е случайно, че отдавна тук идват болни хора да се лекуват“, казва д-р Васил Даракчиев. Той винаги е на Попови ливади, когато намери свободно време. За да отдъхва, да се наслади на тишината и спокойствието, на красивата природа. Да се зареди с позитивна енергия, преди да тръгне на работа. Не е тайна за никого, че новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи да се култивират, да се осъвременят екопътеките. Мечтата на всички, които притежават имоти в Попови ливади, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално значение. Никой не познава по-добре района от пенсионера Атанас Папазов. Местните хора са го кръстили с уважение Кмета. Той вдигнал вила тук още през 1988 година. Знае всяка пътека, всеки камък в курортната местност. „Въздухът е много полезен. Изследвания са доказали, че помага за по-доброто ни здраве. Не бих заменил това село с нито едно друго място по света. В последните години има бум на строителството на хотели, на къщи за гости, на механи“, казва Папазов.

Има наплив на хора от съседните общини, които търсят земи и къщи тук. Той е убеден, че ще остарее в село Попови ливади. А като него ще са още стотици, които засега са в град Гоце Делчев, но с развитието на курорта ще се преселят във вилите си в Пирин планина. Това ще направят и чужденци, които сега живеят в селища наоколо. „Ще ни станат съселяни, тук е красиво, спокойно и тихо”, вярват местните жители. Защото основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове – биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще се направят и места за спорт – футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, планинско колоездене, планинско катерене. Ако не вярвате в доброто бъдеще на Попови ливади, то пишете и питайте местните хора. Пощенският код е ясен – 2906.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене