Гурбетчии от цял свят се прибраха за събора във Ваклиново

Стотици гурбетчии от цял свят се върнаха в родния край, за да присъстват на традиционния събор на тютюнопроизводителите в сатовчанското село Ваклиново.

Над 30 000 души се събират на поляните, за да празнуват този уикенд. В празничните дни на сцената ще се изявят и млади таланти, и утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен. Тази вечер програмата започва в 18,00 часа с изпълнения на местни самодейци и на фолк певицата Ашли.

В неделния ден песните и танците на самодейците са с начало 10,00 часа. Точно в 12,00 часа е концертът на поп фолк певицата Надя Казакова, а час по-късно е този на колежката й Ванеса. Народните певици Ива Давидова, Румяна Попова и Савка Сариева ще демонстрират таланта си на сцената от 14,00 до 17,00 часа. Музикалната програма ще закрие Мъжката фолклорна група от гоцеделчевското село Мусомища. Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борбата свободен стил за мъже и жени стартира от 14,00 часа, а час по-рано е състезанието по канадска борба. Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене