„Теленор“ иска да облъчва мосомищалии

асдасдСъгласно изискванията на чл. 6, ал. 10 от Наредба за ус­ловията и реда за извършва­не на оценка на въздействи­ето върху околната среда осигуряваме 14- дневен об­ществен достъп до информа­ция, относно инвестиционно предложение от Теленор България ЕАД за монтаж на базова станция и антена коя­то да облъчва допълнител­но жителите на Мосомище. Редно е жителите на селото да помислят дали да не въз­разят срещу това предложе­ние защото фактите на са в в тяхна полза. Смразяващи из­води за вредата от GSM-ан­тените, монтирани по покри­вите на жилищните сгради, се съдържаха в доклада, изготвен от проф. Любомир Иванов, доц. Татяна Ивано­ва, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на обществено­то здраве в края на миналата година. В доклада за първи път се признава за „високата степен на риск за персонала, обслужващ системите за мо­билна комуникация“. Въпрос­ният „персонал“ обслужва GSM-антената веднъж-дваж годишно, а хората, които живеят около тях, са облъч­вани непре­къснато!

ОТ ЕВРОПЕЙ­СКИЯ СЪЮЗ ПРЕПОРЪЧ­ВАТ БЪЛГА­РИЯ ДА ХАРМО­НИЗИРА СТАНДАР­ТИТЕ СИ

към тези т.нар. нейони­зиращи лъчения. В Гърция, Франция, Полша и др. страни вече забра­ниха мон­тажа на GSM-анте­ни на раз­стояние по-малко от 300 м от болници, училища и детски гради­ни. У нас обаче разреше­ната дистанция е около 70 м, а някъде дори 30! Все още се смята за добра сделка съкооператори да разрешат монтаж на GSM-антена вър­ху покрива срещу наем от 300–500 лв. месечно. Цинич­ното е, че радиацията от нея е насочена към живеещите в съседство и именно те си па­тят от нея.

„Продължителното облъч­ване води до загряване на меките тъкани в организма, като мозъка например и от­там до заба­вено мислене, слаба памет, Алцхаймер, Паркинсон, стерилитет у младежите… Доклади от Югоизточна Азия споме­нават за лев­кемия у деца, живеещи бли­зо до базови GSM-антени и до други мощ­ни излъчвате­ли на елек­тромагнитни вълни“, обяс­нява инж. Димитър Бучков, дъл­гогодишен шеф на отдел „Междунаро­ден“ на На­ционалната електрическа компания, в момента експерт-пре­водач на Ев­ропейската стратегия в областта на енергетиката и съветник в Народното съ­брание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене