Забраниха палене на сухи треви и стърнища в Сатовча

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов въведе пълна забрана за палене на стърнища и сухи треви в района. Кметовете по места също ще бдят за нергламентирани огнища. Целта е управниците да помогнат за ограничаването на пожари, възникнали поради небрежност от населението в пожароопасния сезон в горски територии.

Забранява се и изгарянето на растителни отпадъци в земеделските земи, в близост до житни култури и в гората. „Забранено е паленето на огън и пушенето при пребиваване в горските територии и селскостопанските земи през пожароопасния сезон и при ветровито време. Не е позволено използването на пиратки от пастири, ловци и туристи в горите и пасищата през пожароопасния сезон”, заяви кметът Мименов.

Той е разпоредил на кметовете на населени места да организират стриктно наблюдението и охраната на селските имоти с оглед навременното откриване на възникнали пожари. При констатиране на нарушения трябва да се обадят незабавно на телефон 112 и да организират незабавно гасенето на огъня до идването на пожарникарите. Виновните лица ще бъдат санкционирани с глоби. Паленето на огън в дворовете на жителите на общината трябва да става само на обезопасени места, когато няма вятър. Стопаните са длъжни да наблюдават огнището до пълното му загасване, като до него не бива да се допускат деца. На кметовете по места за изпълнение на тази заповед помагат екополицаите по райони и доброволното формирование към общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене