Учителят от Сатовча Калоян Шишков: 10 причини българинът да обича Родината, но да мрази държавата

Казвам се Калоян Шишков. Живея в с. Сатовча, обл. Благоевград. Щастливо женен, горд баща на дъщеря Олга и син Краси. Радвам се и на двама внуци: Слави и Калоян. Учител съм по история и философия. Отдадох всичко от себе си като учител – повече от 38 години.
Учениците ме наричат Закона. Когато разбрах, ми стана неприятно. После го възприех положително, като израз на моята принципност. От 12 септември 2014 г. съм в пенсия (според мен – заслужена – хората, които ме познават, могат да потвърдят). Разбира се, аз си оставам учител, само че пенсионер. И като пенсиониран учител, докато имам сили, ще продължа да „работя” за равнопоставеност и качествено образование на нашите деца.
И децата вече разбраха, че да обичаш държавата е трудна работа. Като учител по история и философия отделях много усилия, време и нерви, да „ карам” учениците да обичат държавата, не да я мразят! В много малко от случаите успявах, но дори и тогава аргументите на децата бяха „убийствени”. През последната година като учител на въпроса „Българинът обича родината, но мрази…” учениците ми отговориха „Обича парите и мрази работата”.
Защо е така? На всички ни е известно. Оприличаваме държавата с властта, с управниците, с т.н. политическа класа, която почти няма нищо общо с политиците и държавниците от демократичните и добре уредени държави. Точно тази власт направи младите хора егоцентрични и меркантилни, поквари ги. Всеки ден показваме на младите хора най-отвратителния начин на живот. Новините в средства за масова информация (в които има не само цензура, но и автоцензура) са стряскащи (лошата новина е добрата новина), по-голяма част от рекламите внушават секс, подчертава се, че парите и властта са всичко (не интелекта, усилията, предприемачеството). Българските филми, които „светът” гледа, показват брутални сцени. Сигурно почти няма български политик, който да няма печеливш бизнес. Не е случаен фактът, че почти два милиона българи бяха принудени да напуснат родината и да работят за чужди икономики и държави.
Наскоро един местен партиен лидер заяви, че цитирам: „Благодаря на държавника Орешарски, който беше министър-председател…” Също така, когато почина Йордан Соколов (лека му пръст! – бивш председател на Народното събрание), една телевизия го обяви за голям държавник.
Имаме ли държавници и защо българинът обича родината, но мрази държавата?
Да, и аз защитавам тезата , че българинът с пълно право мрази държавата и има достатъчно основание за това! Моите ученици знаят, че се стремя да защитавам своите тези с 10 аргумента.
ЕТО АРГУМЕНТИТЕ:
1. Да припомним, какво казваше народопсихологът Марко Семов в своя труд „Българинът и властта”: „Трябва да се изследва българският феномен в отношението към властта – българската окраска, нюанси, особености, чешитлъци”. Пак според Марко Семов българският политически живот е жесток и безогледен, недемократичен. Като първи символ се изразява файдата, келепирството, което носи властта. На второ място идва оклеветяването на противника или както го нарича Бай Ганьо – наклепването. На трето място – българското политическо дебелоочие.
2. Да направим разлика между политик и държавник. Държавникът мисли за следващите поколения, как да подобри живота на хората, как да осигури по-добро бъдеще за младите и добри старини за възрастните. Политикът – как да спечели следващите избори и как да спечели за себе си и близките. Ето това е разликата между нашите политици и тези от Западна Европа, т.н. бели държава (не че ние не сме). Имали ли сме държавници? Да, един от големите държавници е бил Стефан Стамболов. От новото време, например, Петър Дертлиев, Николай Добрев, който прояви държавническо мислене и отказа поста на министър-председател на България, като не допусна кръвопролитие и партизанщина.
3. Как да обичаш държава, в която има толкова голяма престъпност, корупция и то сред високите етажи на властта? Обществена тайна е, че си имаме две Българии: едната за „богоизбраните”, които си уреждат нещата според техните си правила и тази на останалите от българския народ, която е недемократична, несправедлива, бандитска по отношение на живота на хората. Има ли един осъден висш политик, една мутра в затвора „Егати държавата, щом аз съм и заместник министър-председател”, както гордо беше заявил един политик.
4. Цялото ни законодателство (включително и Конституцията – основния закон) е направено така, че да облагодетелства политиците, богатите, мутрите. При това, повече от законите са нелегитимни, защото са приети с фалшиво гласуване без необходимия кворум в Народното събрание. В същото време част от депутатите не ходят на работа, а когато работят са неефективни. Карат скъпи коли, харчат на поразии, имат много екстри.
5. Има ли приет по-недемократичен закон от Закона за плоския данък (парадокс – лява партия, която е на власт, приема десен закон). На запад печалбата се облага с 35 до 45 %, у нас само с 10%. Данъчната тежест е за сметка на останалите български граждани.
6. Вижте на какво ограбване и беззаконие е подложен българският народ от банките, електроразпределителните дружества, веригите магазини, бензиностанциите. Да не говорим за лошото здравеопазване, след като болниците са търговски дружества.
7. Чуждите концесионери, американските централи, компаниите, които добиват злато и други материали, не само че държавата нищо не печели, но и ни ограбват.
8. Вижте как работят институциите в България, които са призвани да служат на интересите на народа? Съдът, бавното правораздаване (всъщност е отказ от правосъдие), министерствата, дирекциите. Полицията, която вместо да бъде гарант и защитник на народа е неефективна и битовата престъпност процъфтява.
9. На Запад, ако бъде забелязан някой, например, че кара скъпа кола, която не отговаря на изработеното от съответния гражданин, го привикват да обясни и докаже законността на парите си. У нас е обратно, държавата трябва да докаже, че тези пари са незаконни, което не се случва.
10. Вижте поведението на футболистите на провеждащото се Европейско първенство по футбол. Как пеят химните на своите страни, как играят на терена. А нашите футболисти и спортисти се срамуват да пеят химна.
Може ли така да продължава? Не, не може! Мисля си, че нещо ще се случи и то няма да бъде добро за никой! На времето Ленин казваше, че „империализмът е висш и последен стадий от развитието на капитализма, той е умиращ, загниващ”. Ако се окаже прав? Какъв е днешният капитализъм – богатите стават още по-богати, бедните още по-бедни, милиони хора умират от глад (вкл. и в България, в същото време се изхвърля огромно количество храни, но политиците не искат да променят законодателството в полза на бедните).
Съгласни ли сте, че българинът обича Родината, но мрази държавата? Какви аргументи може да добавите вие?
Всички знаем народната поговорка „Всяко зло за добро”. Дано да ни се случи!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене