Прецедент! Разложкият нотариус Краси Манев осъден да плати 61 084 лв на чужденец

Разложкият нотариус Краси Манев бе осъден да плати 61 084 лв., което е левовата равностойност на 31 500 евро, на финландския гражданин Бенгт Вестелхолм. Това е сумата, която чужденецът дал за жилище от 55 кв. м в апартаментен комплекс в местността Св. Иван в Банско на пловдивската фирма за недвижими имоти „КВ трейдинг“ООД.Договорът за покупко-продажба бил изповядан пред нотариус Краси Манев на 3 декември 2010 г. В нотариалния акт за собственост било отбелязано, че продавачът е получил сумата изцяло преди подписване на сделката. Съдията по вписванията в Разлог обаче отказал да впише нотариалния акт заради публични задължения на продавача в размер на 123 612 лв.
Въпросните задължения на пловдивската фирма не били потулени, а напротив, били посочени в специалната декларация при изповядване на сделката, която обаче не отговаряла на изискванията на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Определението за отказ на съдията по вписванията било потвърдено и от Окръжен съд – Благоевград. Така финландският гражданин, макар и да платил парите за апартамента си в Банско, не бил признат за собственик.Месец след сделката жилището му било поставено под възбрана от частен съдия изпълнител, тъй като продължавало да се води собственост на пловдивската фирма с висящите дългове. Чужденецът завел иск в съда, с който да се установи, че пловдивската фирма не е собственик на имота, и настоял като обезпечителна мярка временно да бъде спряно изпълнителното дело. Искът му бил отхвърлен и загубил делото на всички инстанции, а имотът му бил обявен на публична продан.

При това положение на финландеца му останал само един полезен ход – да съди нотариуса, че при изповядване на сделката е допуснал пропуск, който е довел до негов ущърб. Той завел иск в Окръжен съд – Благоевград срещу Краси Манев по Закона за нотариусите и нотариалната дейност за причинени имуществени вреди в размер на 31 500 евро, колкото платил за загубения имот. При обсъждане на доказателствата съдия Лилия Масева счита, че нотариусът е допуснал грешка, която се оказала фатална за купувача – останал без имот, за който си платил.

Той изповядал сделката в нарушение на служебните си задължения, без да съобрази, че представената декларация не отговаря на изискванията на чл. 264, ал. 4 ДОПК. В нея длъжникът е трябвало писмено да декларира, че е съгласен публичното вземане да се погаси от сумата срещу прехвърлянето и купувачът внесе дължимата сума в съответния бюджет. При това сумата следва да се внесе от купувача по сделката, а не от продавача. А за тези действия и тяхното спазване е следвало да следи нотариусът.

Вместо това, той се е съгласил и позволил сделката да се изповяда с отбелязването, че сумата е платена предварително от купувача на продавача, а не както следва – купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет. С тези мотиви съдия Лилия Масева осъжда нотариуса да плати на финландския граажданин обезщетение от 61 084 лв. за имуществени вреди, лихва за забава от 18 805 лв. и хонорар от 6160 лв. за адвоката, представлявал чужденеца на делото.Решението подлежи на обжалване пред САС.

„Не съм се запознал с решението, но ще се съобразя с него и, естествено, ще го обжалвам”, заяви нотариус Краси Манев. Нотариусите имат солидни застраховки във връзка с работата си и се предполага, че дори и да бъде осъден с окончателен съден акт, той ще може да изплати парите на чужденеца. – See more at: http://pirinsko.com/precedent-razlojkiqt-notarius-krasi-manev-osyden-da-plati-61-084-lv-na-chujdenec-23367.html#sthash.yvaYOiOV.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене